Feestelijke start bouw in Lemelerveld

Feestelijke start bouw in Lemelerveld

Op dinsdag 16 juli is de bouw van zes sociale huurwoningen aan de Weerdhuisweg in Lemelerveld officieel begonnen. Wethouder André Schuurman van Gemeente Dalfsen, directeur Robert Waarsing van Woonstichting VechtHorst en directeur Menso Oosting van Fijn Wonen onthulden het bouwbord en staken symbolisch een mega-stekker in het stopcontact. De zes woningen zijn de eerste gasloze huurwoningen van VechtHorst in Lemelerveld.

6 kleine eengezinswoningen

“We laten hier zes kleine eengezinswoningen bouwen”, vertelt Waarsing. “De woningen zijn bedoeld voor een of twee personen en kleine gezinnen. VechtHorst heeft gekozen voor type 101, levensloopbestendig wonen. Dit woningtype heeft een ruime woonkamer, open keuken, een slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Op de verdieping is een grote slaapkamer en een bergruimte. Ook is er een bergzolder, een mooie opslagruimte voor zaken die niet iedere dag nodig zijn. Dat maakt de woningen heel geschikt voor mensen die, op termijn, een gelijkvloerse woning nodig hebben. We verwachten de woningen begin september te kunnen aanbieden. De bewoners van twee woningen die er oorspronkelijk stonden, hebben aangegeven hier mogelijk te willen terugkeren. Zij krijgen van ons voorrang.”

Nieuwbouw gemeente Dalfsen

De nieuwe woningen zijn onderdeel van de afspraak tussen de gemeente en VechtHorst om tot en met 2020 170 sociale huurwoningen te bouwen. Wethouder Schuurman: “Ik ben blij dat we met de bouw van zes woningen extra inwoners aan een fijn, nieuw en gezond huis kunnen helpen. Dat komt mede door de hoge eisen die aan de bouw van nieuwbouwwoningen worden gesteld. En natuurlijk zijn de woningen gasloos”.

Architectuur

De zes nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting. Alle apparatuur in de woningen werkt straks op elektriciteit. Voor de verwarming van de woning is er een lucht-waterwarmtepomp met een boiler. Zo’n pomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Daarnaast krijgen de woningen een warmte-terugwininstallatie voor ventilatie. Ook krijgen alle woningen minimaal 24 zonnepanelen en extra goede isolatie.

Bewoners centraal

“Het gaat ons in de eerste plaats om de bewoners. Dat zij comfortabel en energiezuinig wonen en dat het betaalbaar is én blijft. De sterk stijgende gasprijzen raken de bewoners niet meer, omdat de woningen volledig elektrisch zijn en grotendeels hun eigen energie opwekken”, schetst Oosting. “Fijn Wonen is er trots op deze sociale huurwoningen in Lemelerveld af te gaan leveren. Het is ons eerste project voor VechtHorst én ons eerste project in het Vechtdal-gebied. Dat maakt het voor ons extra bijzonder.”

v.l.n.r. André Schuurman (wethouder Gemeente Dalfsen), Robert Waarsing (directeur Woonstichting VechtHorst), en Menso Oosting (directeur Fijn Wonen)

Mega-stekker in stopcontact

Bij de starthandeling werd, na een aantal woordjes van de opdrachtgever, gemeente en Fijn Wonen, een mega-stekker in het stopcontact gestoken. Een mooi symbool voor all-electric. Aansluitend werd geproost met betrokkenen op een mooie samenwerking.

Fotografie door Johan Bokma