29-11-2022 Door Marrit de Haan

De handtekeningen zijn gezet! In totaal gaan 198 circulaire, sociale huurappartementen het Zaankwartier in Wormerveer verrijken. Woningcorporaties Parteon en WormerWonen slaan de handen ineen en hebben de grond voor dit project samen aangekocht. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de realisatie van drie woongebouwen werkelijkheid wordt. “Het Zaankwartier bewijst dat het wél kan. Mooi, snel en betaalbaar wonen, fijn nieuws voor heel veel woningzoekenden” aldus Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon.

Een nieuwe toekomst aan de Zaan

De voormalige meelfabriek Meneba in Wormerveer wordt getransformeerd tot een nieuwe woonwijk: ‘Zaankwartier’. Een ontwikkeling van Coöperatie De Vlyt UA en een samenwerking tussen Van Wijnen, Waterland Real Estate en Mecanoo. In totaal komen hier circa 680 gevarieerde woningen, commerciële ruimten en een hotel. Door Fijn Wonen worden 198 appartementen gerealiseerd. Frank Klomp, directeur projectontwikkeling Van Wijnen Midden: ''We zijn trots op de samenwerking met Parteon en WormerWonen. Met deze ondertekening zijn we een stap dichter bij duurzame en betaalbare woningen op een prachtige plek aan de Zaan.''

Fijn wonen aan de Zaan

In totaal worden er drie gebouwen gerealiseerd: een woontoren en twee galerijgebouwen. De woningen bestaan voor 25% uit tweekamerappartementen en voor de overige 75% uit driekamerappartementen. In een gerobotiseerde woningfabriek worden losse elementen, denk aan vloeren, wanden en gevels, gemaakt. Eenmaal op locatie kunnen er in een dag twee appartementen geassembleerd worden inclusief de installatie van de technische ruimte voorzien van warmtepomp, toilet en badkamer. De appartementen zijn energiezuinig en zo optimaal mogelijk ingedeeld zodat wonen voor 1-, 2- en 3-persoons huishoudens in de hoogte mogelijk wordt.

''Wij zijn bijzonder trots zo’n substantiële bijdrage aan deze gebiedsontwikkeling te mogen doen en het bewijs te leveren dat betaalbaar, mooi en duurzaam gecombineerd kan worden en we daardoor ook sociale woningbouw op deze gave plek mogelijk maken'' aldus Menso Oosting, directeur Fijn Wonen.
Alles komt samen bij het Zaankwartier

''Met deze sociale huurwoningen in collegiaal verband wordt er weer een stap in het verlichten van de druk op de overspannen, Zaanse woningmarkt gezet. De woningen zijn zo gesitueerd dat de bewoners vanuit hun woonkamer uitkijken over de Zaan en het Wormer- en Jisperveld. Kortom: 'echt Zaans wonen','' aldus John van Nimwegen, directeur-bestuurder WormerWonen. Feike van Reesema, Managing Partner bij Waterland Real Estate, voegt daaraan toe: ''Met de ontwikkelingen in dit gebied dragen we bij aan het grote tekort aan betaalbaar wonen. Een project om trots op te zijn, nu al!''

Wonen en werken gaan hand in hand

Direct aan de Zaan wordt door dit nieuwbouwproject een nieuwe toekomst gecreëerd met respect voor het verleden. Het werkgebied dat sinds circa 1865 in gebruik is, transformeert in een open, dynamische en inspirerende wijk waar wonen en werken straks hand in hand gaan. De locatie bevindt zich direct aan het water met groots uitzicht op de natuur en met steden als Alkmaar, Zaandam en Amsterdam binnen handbereik. Bestaande, monumentale panden krijgen een nieuwe bestemming en worden omringd door nieuwe gebouwen. Dit zorgt voor een woonwijk waar heden en verleden elkaar ontmoeten. De sociale huurwoningen in dit project komen in verschillende huur categorieën op de markt. Doordat dit project een samenwerking van de NH Bouwstroom is (een samenwerkingsverband van acht woningcorporaties en zes woningbouwers, waaronder Fijn Wonen), ontstaat er een mooie mix aan diverse doelgroepen en wordt het bouwproces versneld.

''Het Zaankwartier doet recht aan het industriële verleden van dit terrein en met dit soort innovatieve, duurzame appartementen blikken we ook vooruit. Voor de Zaankanter van vroeger, van nu en van de toekomst'', aldus René Tuijn, wethouder duurzaamheid en gebiedsontwikkeling Zaanstad Noord.

Proost!

John van Nimwegen van WormerWonen, Harry Platte van Parteon, Frank Klomp van Van Wijnen, Menso Oosting van Fijn Wonen, René Tuijn, wethouder Zaanstad en Feike van Reesema van WRE (v.l.n.r.)  proosten na het ondertekenmoment van de overeenkomst voor de realisatie van 198 appartementen in Wormerveer. Meer informatie? Ga naar www.zaankwartier.nl.

Ondertekening Zaankwartier Wormerveer
Menso Oosting zet handtekening in Wormerveer
Menso spreekt in Wormerveer
Artist Impression Zaankwartier Wormerveer
Dronefoto Zaankwartier Wormerveer