Feestelijke afsluiting in Enschede

Feestelijke Groene markt in wijk De Lage Bothof

De wijk met 54 nieuwe eengezinswoningen tussen de zuidzijde van de Lage Bothofstraat en de Lipperkerkstraat staat als een huis. Op vrijdag 21 augustus werd het project feestelijk afgesloten samen met de kersverse bewoners door middel van een groene markt. 

In het nieuwe hofje aan het Willem van Dragtplein werden vrijdag tussen de woningen verschillende kraampjes opgezet. Tijdens de groene markt kregen de bewoners gratis advies en tips over hoe ze hun tuin zo groen mogelijk kunnen inrichten. Daar werd goed gebruik van gemaakt, net als van de ijscokar! 

Tuinenwedstrijd

De 54 zeer duurzame woningen zijn allemaal sociale huurwoningen van De Woonplaats. Naast dat de woningen zo groen mogelijk gebouwd zijn met zonnepanelen en warmtepompen, zou het mooi zijn als de buurt ook letterlijk groen kleurt. Daarom is er ter ere van de afsluiting een tuinenwedstrijd uitgeschreven. Huurders werden gevraagd een ontwerp van de voortuin te maken en hierbij rekening te houden met het klimaat, natuur en biodiversiteit. Ongeveer de helft van de huurders stuurden hun ontwerp in. Samen met de gemeente Enschede, provincie Overijssel en De Groene Loper Enschede werden de beste inzendingen gekozen.

Vrijdag werden de drie winnaars bekend gemaakt, ze ontvangen alle drie een mooi bedrag voor het aanleggen van de natuurvriendelijke tuin. De eerste prijs is 1.000 euro, tweede prijs 750 euro en derde 500 euro. Niet alleen de winnaars kregen een prijs, alle huurders konden deze dag een cadeautje in het thema ophalen en werden verrast met een plant bij de voordeur! Daarnaast was er ook een servicedag waarbij Fijn Wonen de huurder hielp met nog openstaande klusjes in de woning.

Duurzame woningen

Eind vorig jaar werd gestart met de bouw van de nieuwe buurt. Er zijn in totaal 34 woningen met twee slaapkamers en 16 woningen met drie slaapkamers. Daarnaast zijn er in het binnengebied vier patiowoningen gerealiseerd. De woningen zijn zeer duurzaam en gasloos, energie wordt opgewerkt door middel van zonnepanelen en ze hebben een warmtepomp.


De sociale huurwoningen waren allemaal voor de start van de bouw al verhuurd. De toekomstige bewoners konden op basis van de lotingsvolgorde hun eigen plek en woning kiezen in het plan. Daarnaast konden ze via Bruynzeel hun eigen keuken uitzoeken. Zo zijn de woningen afgestemd op de persoonlijke wens van de huurder. In april en mei van dit jaar kregen alle huurders de sleutel van hun nieuwe woning.