De vraag naar woningen in Nederland is groot omdat het aanbod van beschikbare, maar vooral betaalbare woningen vér achterblijft. Het is tijd voor een nieuwe manier van bouwen. Een manier die bijdraagt aan het oplossen van dit woningtekort. Daarom heeft Van Wijnen een fabriek gerealiseerd in Heerenveen. En niet zomaar een fabriek, maar een woningfabriek waarin we sneller, goedkoper en schoner woningen kunnen produceren: Fijn Wonen-woningen. Zowel grondgebonden woningen als appartementen rollen hier van de lopende band. Op deze pagina lees je alle ins en outs over de woningfabriek in Heerenveen.

Thumbnail Teaservideo Woningfabriek

Benieuwd naar onze woningfabriek?

Ben jij werkzaam bij een gemeente, woningcorporatie, vastgoedbelegger of projectontwikkelaar? Dan nodigen wij je van harte uit in onze woningfabriek in Heerenveen zodat je met eigen ogen kunt zien hoe wij onze woningen en appartementen produceren. Meld je aan via onderstaand formulier, dan nemen wij contact met je op voor een rondleiding door onze woningfabriek.

Boek een tour

0

vloeroppervlakte

0

woningen
produceren per jaar

0

woningen
per dag

Feiten en cijfers

  • Locatie: Heerenveen
  • Vloeroppervlakte: 14.000 m2
  • Productiecapaciteit: 4.000 woningen per jaar, dat zijn er 20 per dag
  • Hoogte: 15 meter
  • Opdrachtgever: Van Wijnen

- Fijn Wonen-woningen werden al in een fabriek gemaakt, maar dankzij deze nieuwe woningfabriek kunnen we de productie opschalen naar landelijk niveau. Zo dragen we (letterlijk én figuurlijk) ons steentje bij aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

- De woningfabriek is bijzonder vanwege het innovatieve karakter waar deze mee gepaard gaat. Denk hierbij aan meerdere kenmerken, zoals: duurzaamheid, circulariteit, ICT, robotisering en digitalisering.

- Ons digitale platform biedt alle ruimte voor de wensen van de klant en onze partners. We ontwerpen de woningen niet op de tekentafel, maar stellen ze samen op de computer. Op deze manier komen de keuzemogelijkheden in 3D tot leven en zie je de woningen ontstaan. Samen met onze accountmanagers loop je door de mogelijkheden en kun je kiezen uit legio opties. De gewenste woningen worden vervolgens digitaal doorgestuurd naar de woningfabriek.

Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen

Ambitieuze plannen minister Hugo de Jonge haalbaar én betaalbaar

Woensdag 11 januari 2023 kwam Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, langs in Heerenveen om de woningfabriek met eigen ogen te ervaren. Peter Hutten, CEO bij Van Wijnen en die de Jonge ontving, vindt de ambitie van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om 900.000 woningen te bouwen haalbaar. Dat zei hij tijdens een werkbezoek van de minister aan de woningfabriek in Heerenveen. Door in te zetten op industrialisatie verwachten we te voldoen aan de enorme vraag naar meer sociale en betaalbare woningen. Meer weten over dit werkbezoek?

Woningfabriek en Tasveld

Hoe produceren we jaarlijks 4.000 woningen in een woningfabriek?

Op deze vraag geeft Menso Oosting, directeur Fijn Wonen, in de podcast 'De bouw maakt het' van Bouwend Nederland antwoord. Benieuwd naar wat de woningfabriek in Heerenveen nu zo uniek maakt en hoe deze uitvinding bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort? Menso vertelt vol openheid én passie over het fenomeen 'prefab bouwen' met behulp van de woningfabriek.

Bekijk ook

Van niets naar iets

Bekijk in de fotoslider hieronder hoe het bouwproces van de woningfabriek eruitziet. Hoe meer je naar rechts klikt, hoe meer je terug in de tijd gaat.

Woningfabriek en Tasveld
De woningfabriek
In de woningfabriek
Beton storten
Woningfabriek Heerenveen Voorzijde
Woningfabriek Heerenveen Achterzijde
Woningfabriek_VanWijnen_voorkant_december 2021
Woningfabriek_VanWijnen_achterkant_december 2021
Top down van de woningfabriek in aanbouw
Het geraamte van de woningfabriek
Het terrein van de woningfabriek

Ontdek de toekomst van betaalbaar wonen met eigen ogen! 

Boek een tour
301 woningen Fijn

Onze woningen

We willen met onze nieuwe manier van bouwen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. Onze woningen zijn, mede dankzij het proces in de woningfabriek, razendsnel te ontwikkelen en te realiseren. Hiermee maken we betaalbaar wonen voor steeds meer mensen beschikbaar.

Met de normale bouw halen we de achterstand niet in. Het moet anders: sneller, beter, goedkoper en duurzamer. Dit kan met digitalisering en gerobotiseerde industrie. Door slimme producten en een innovatief productieproces zijn wij goedkoper en sneller, zonder in te leveren op uitstraling en wooncomfort. Onze woningen en appartementen zijn remontabel en vanzelfsprekend energiezuinig.