NieuwsInspiratieCirculair bouwenNul-op-de-meter
11-1-2023Door Mark Denslagen
Topman Peter Hutten (CEO van Van Wijnen) vindt de ambitie van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om 900.000 woningen te bouwen haalbaar. Dat zei hij tijdens een werkbezoek van de minister aan de nieuwe woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Door in te zetten op industrialisatie verwacht Van Wijnen te voldoen aan de enorme vraag naar meer sociale woningen. De woningfabriek maakt het mogelijk om een straat per week te bouwen. Via een app kunnen de woningen in miljoenen variaties besteld worden. Deze woningen zijn te koop vanaf 175.000 euro (vrij op naam).


Tijdens zijn werkbezoek kreeg minister Hugo de Jonge symbolisch de eerste 24.000 woningen aangeboden van Peter Hutten. Hugo de Jonge: ‘We moeten meer betaalbare woningen bouwen voor mensen met een normaal inkomen. Van Wijnen laat met deze woningfabriek zien hoe betaalbaar bouwen mogelijk is. Dit is de innovatie die we nodig hebben om te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar woningen. Een zeer geavanceerde fabriek om trots op te zijn.’

Industrialisatie

Van Wijnen heeft ruim 150 miljoen euro geïnvesteerd in de all-electric woningfabriek, waar dagelijks kwalitatieve woningen worden gemaakt. De fabriekswoningen zijn duurzaam en hebben daardoor minimale impact op het milieu. Woningcorporaties en beleggers maar ook projectontwikkelaars en gemeentes hebben behoefte aan gevarieerde straten en wijken, waar het fijn wonen is. “Door te kiezen voor industrialisatie kunnen we snel, betaalbaar en duurzaam bouwen. En het ziet er nog prachtig uit ook. We creëren fijne buurten, waar je graag komt” aldus Hutten. Menso Oosting, directeur Fijn Wonen, ook bij het werkbezoek aanwezig: ''fantastisch om de minister eindelijk te kunnen laten zien hoe het wél kan: betaalbaar, mooi en duurzaam bouwen. Hij was onder de indruk van onze executie kracht en de snelheid waarmee we onze kwalitatieve woningen bouwen en realiseren. Daarnaast had hij veel fabrieken gezien, maar zo state of the art nog niet. Dat is een heel mooi compliment. Samen kunnen we doorpakken en de woningnood in Nederland oplossen''.

Obstakels

Bij innovaties, zoals de eerste elektrische auto, zijn er vaak obstakels. Zo ook bij geïndustrialiseerde woningbouw. In Nederland is nog niet iedereen gewend aan de enorme snelheid en zorgvuldigheid waarmee woningen tegenwoordig gebouwd worden. Door onder andere in zee te gaan met gemeente Heerenveen en gemeente Dijk en Waard in Heerhugowaard laat Van Wijnen zien dat het wél haalbaar is. Hier wonen binnenkort mensen in een betaalbare woning. Maar niet alleen in deze twee plaatsen is het 'fijn wonen'. Met ca. 1.500 nieuwbouwwoningen op de teller dragen we ons steentje, letterlijk én figuurlijk, bij aan het oplossen van het woningtekort.

Nieuwsgierig geworden naar onze woningfabriek? We laten je graag meer zien!

Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen 4
Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen 5
Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen 3
Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen 1
Werkbezoek Hugo de Jonge Heerenveen 2