Wat houdt Circulair bouwen voor ons in? 

Toekomstbestendigheid zit in ons DNA. Als onderdeel van Van Wijnen, bouwen we samen aan ruimte voor een beter leven. Voor nu én de toekomst. We kijken verder dan de huidige (woon)behoeftes en bouwmogelijkheden en zijn zuinig op de wereld. We ontwikkelen all-electric, energiezuinig en het liefst circulair. Circulair bouwen is sneller, beter en goedkoper. Dit is voor de aarde én de eindgebruiker de beste keuze.

Prototype circulaire woning

Inmiddels is er een volledig modulair en remontabele woning, het prototype van onze circulaire woning, opgebouwd in Gorredijk. Onze circulaire woning is verplaatsbaar en dus volledig te recyclen. En we ontwikkelen ons steeds verder en experimenteren actief met de opgedane kennis bij onze afdeling Productontwikkeling. Op deze manier testen wij in de eigen omgeving welke toepassingen in de praktijk het beste tot zijn recht komen en het meest efficiënt zijn. Onze voortgang meten wij middels de Building Circularity Index (BCI). Deze werkwijze vormt de basis voor een betrouwbaar en stevig advies.

100% toekomstbestendig

Dat de bouwsector één van de grotere milieuvervuilers is, is ons een doorn in het oog. Wij hebben onszelf tot doel gesteld in 2025 100% toekomstbestendig te zijn en zetten op verschillende niveaus stappen om deze te behalen. Bij materiaalkeuzes letten wij op de herkomst en verwerking van het materiaal én wat er in de toekomst mee kan gebeuren.

Experimenteren met de wijk van de toekomst

Aan De Loskade, op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen, experimenteert Van Wijnen in de circulaire wijk van overmorgen. Samen met creatieve en vooruitstrevende partijen bouwen we aan een pop-up wijk gericht op duurzame innovaties in een experimentele omgeving. Zo anticiperen we op veranderende gebruikerswensen zoals compact, betaalbaar en zelfvoorzienend leven. Daarnaast experimenteren we met circulariteit in een aantal vormen, zowel op het gebied van (biobased) materialen als op verplaatsbaarheid.

Meer weten over circulair bouwen bij Fijn Wonen?