NieuwsCirculair bouwen
9-8-2021Door Marrit de Haan

De woningmarkt zit op slot en er is sprake van een heuse wooncrisis: ons niet onbekend. Om dit probleem op te lossen, moeten er voor 2030 een miljoen nieuwe woningen bij komen. Maar hoe? Om deze reden bouwen wij op dit moment een woningfabriek in Heerenveen waarmee we de oplossing in handen hebben: "In een dag bouwen wij 20 huizen."

Menso Oosting, directeur bij Fijn Wonen, is ervan overtuigd dat we met deze innovatieve fabriek bovenstaande doelstelling kunnen halen en de inspiratie kwam vanuit de auto-industrie.

''Als je in de fabriek auto's kan maken, waarom dan geen huizen?".

Deze industrie maakt met zo weinig mogelijk componenten zoveel mogelijk variaties. Door, in het geval van Fijn Wonen, gebruik te maken van computers en robots worden woningen sneller gebouwd en zijn ze betaalbaar. ''Wij tekenen de woningen en appartementen gebouwen niet, maar configureren ze op de computer. We gebruiken hierbij verschillende standaardonderdelen die we op meerdere manier in elkaar kunnen zetten. En dat is een enorm besparing in tijd met een zeer aantrekkelijke kostprijs'', legt Oosting uit.