Nieuwbouw De Schakel gestart

Werkzaamheden nieuwbouwproject ‘De Schakel’ gestart!

Woningcorporatie Rijswijk Wonen is gestart met de voorbereidingen voor het nieuwbouwproject ‘De Schakel’. Een duurzaam woonproject in Te Werve, op de locatie waar nu 50 portiekwoningen en een schoolgebouw staan. Hier gaat de woningcorporatie 48 eengezinswoningen en 8 tiny houses realiseren. Alle woningen zijn nul-op-de-meter en bestemd voor de sociale verhuur. Het project wordt gerealiseerd aan de Karel Doormanlaan ter hoogte van de kruising met de Generaal Vetterstraat.

Gemêleerde wijk met duurzame uitstraling

De nieuwbouw maakt onderdeel uit van een breed wijkontwikkelingsplan voor de wijk Te Werve. Aankomende jaren werken de gemeente, woningcorporatie en andere partijen nauw samen om van Te Werve een gemêleerde en duurzame wijk te maken. Rijswijk Wonen selecteerde Fijn Wonen voor het realiseren van de 48 eengezinswoningen. Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen: “De woningen moeten niet alleen betaalbaar en energiezuinig zijn, ze geven ook gezicht aan de wijk. Ze moeten een hoogwaardige uitstraling hebben. Dit vinden we terug in het product van Fijn Wonen.”

Fijn Wonen

De woningen hebben drie slaapkamers en een zolder die bereikbaar is via een vaste trap. Ze zijn betaalbaar, duurzaam, gasloos, extra goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Ook na aflevering blijft Fijn Wonen betrokken: de energie-prestaties voor de bewoners zijn tien jaar gegarandeerd. Bewoners worden optimaal betrokken bij hun energieverbruik en energiekosten. Met een persoonlijk prestatiedashboard en advies op maat helpt Fijn Wonen de bewoners om hun energierekening laag te houden. De bewoner staat bij Fijn Wonen altijd op de eerste plaats. ‘’Doordat de woningen betaalbaar zijn én blijven, motiveert dat de bewoners om bewuster te leven.’’ Menso Oosting, directeur bij Fijn Wonen, is trots op de samenwerking met Rijswijk Wonen. ‘’Wij leveren mooie, comfortabele woningen die energiezuinig en klaar zijn voor de toekomst, dat is fijn voor iedereen!’’

Virtuele proost na ondertekening van de turn-key realisatieovereenkomst met linksboven Martin Luten, manager Projecten bij Rijswijk Wonen, rechtsboven Herman Steenbergen, directeur bij Van Wijnen Stolkwijk, rechtsonder Rob van den Broeke, directeur-bestuurder bij Rijswijk Wonen en linksonder Menso Oosting, directeur bij Fijn Wonen.


Werkzaamheden op de locatie

Voordat de nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden, moeten eerst de huidige gebouwen gesloopt worden. De school, die binnenkort door de gemeente aan Rijswijk Wonen wordt overgedragen, en de portiekwoningen staan inmiddels leeg. Van Wijnen is als coördinerende aannemer betrokken. Firma Kruiswijk is op 1 juli gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Er vindt archeologisch onderzoek plaats en gelijktijdig wordt het asbest in de gebouwen gesaneerd. Daarna start de sloop van de gebouwen. Als laatste zal de bodem gesaneerd worden en wordt het terrein bouw- en woonrijp gemaakt. Deze werkzaamheden zijn eind 2020 klaar. Daarna kan Fijn Wonen beginnen met het realiseren van de nieuwe woningen. De verwachting is dat dit zo snel gaat dat dat nog voor de zomervakantie van 2021 is afgerond en de woningen worden opgeleverd. Hiermee is de overlast in de buurt zo kort mogelijk.

Druk op de woningmarkt

Rijswijk Wonen wil aankomende jaren, naast het verbeteren en verduurzamen van haar bestaande bezit, zo veel als mogelijk investeren in de bouw van nieuwe betaalbare woningen. Rob van den Broeke: “Met De Schakel helpen we 56 huishoudens aan een mooie duurzame woning. Mede met dank aan de gemeente Rijswijk die de locatie van de school aan ons verkocht. Helaas is het ook een druppel op de gloeiende plaat. De wachttijd voor een betaalbare huurwoning was nooit eerder zo lang. Er moeten veel meer woningen gebouwd worden. We hopen daarom aankomende jaren op een intensieve samenwerking met de gemeente, zodat we samen de wachtlijsten kunnen terugdringen.”

Verhuur vanaf begin 2021

Volgens de voorlopige planning staan de woningadvertenties begin 2021 op Woonnet Haaglanden. De huurders ontvangen dan medio 2021 de sleutel van hun nieuwe woning. Op de website www.rijswijkwonen.nl/project/de-schakel is het laatste nieuws over het project te volgen.

In beeld