3-6-2024Door Marrit de Haan

Aan de Azalea- en Geraniumstraat in Heerenveen komen op dit moment 24 nieuwbouwwoningen tot leven. Samen met woningcorporatie Accolade zorgen we voor betaalbare en duurzame woningen bedoeld voor de verhuur. De oude woningen die eerder in de Bloemenbuurt stonden, worden hiermee vervangen. Dinsdag 4 juni was de eer aan de burgemeester en wethouders van de gemeente om de woningen met eigen ogen te bekijken.

Betaalbaar wonen bereikbaar maken 
‘’Het bouwen van sociale huurwoningen in Heerenveen is essentieel om de groeiende wachtlijsten te verkorten en betaalbare woonruimte te bieden aan gezinnen en alleenstaanden die dringend huisvesting nodig hebben", aldus wethouder Jelle Zoetendal. "Dit woonproduct van Van Wijnen in Heerenveen biedt een snelle en efficiënte oplossing om de woningnood aan te pakken met minder afval en lagere bouwkosten. We zijn 'grutsk' dat de woningfabriek die deze woningen produceert een plek heeft gekregen in Heerenveen. Dat er nu ook woningen afkomstig uit deze fabriek in onze gemeente staan, maakt de cirkel rond.’’ In een aantal woningen konden de burgemeester, wethouders en raadsleden van de Gemeente Heerenveen zelf een kijkje nemen. Ook medewerkers van Fijn Wonen en Accolade waren welkom om deze nieuwe generatie woningen uit de woningfabriek te beleven nog voordat de huurders er wonen.

Oude én nieuwe huurders 
Voor woningcorporatie Accolade, gevestigd in Heerenveen, is dit project een thuiswedstrijd. ‘’In dit project hebben we een aantal terugkeerders’’ vertelt Elze Klinkhammer, directeur-bestuurder van Accolade. ‘’Deze huurders wonen nu tijdelijk in een andere woning en keren binnenkort terug naar hun vertrouwde buurt in een nieuwe woning. In vergelijking met de oude woningen die er eerst stonden, gaan onze huurders er op vooruit. We hopen dat ze hier met veel plezier wonen!’’

Woningen uit de woningfabriek in Heerenveen 
De woningen komen uit de woningfabriek van Van Wijnen. Op het industrieterrein Kanaal in Heerenveen zijn de elementen hiervoor op industriële wijze gemaakt. Vloeren, wanden en gevels worden hier met behulp van IT en robotica geproduceerd en via transport naar de bouwplaats vervoerd. Eenmaal op locatie wordt er per dag één complete woning in elkaar gezet: wind- en waterdicht en voorzien van een trap, sanitair en installaties. Het kantoorpand van Fijn Wonen aan de K.R. Poststraat ligt op een steenworp afstand van het project. ‘’Het is hartstikke bijzonder om een project zo dicht bij het ontstaan, de bakermat, van Fijn Wonen te doen’’ vertelt Menso Oosting, directeur bij Fijn Wonen. ‘’We zijn blij met een partner als Accolade die vertrouwen heeft in deze nieuwe werkwijze en samen met ons betaalbaar wonen, in kwalitatieve woningen, voor steeds meer mensen bereikbaar maakt’’.

Meer zien van dit project?

240604_Heerenveen_Azaleastr_HR_12
240604_Heerenveen_Azaleastr_HR_41
240604_Heerenveen_Azaleastr_HR_15