16-02-2020 Door Baukje van der Vlugt

Energiecoaching op maat

Natuurlijk is het fijn om in een huis te wonen waar niet alleen jij, maar ook de generaties na jou zorgeloos kunnen leven. En natuurlijk is het fijn dat jouw woning duurzaam, mooi en comfortabel is. Maar hoe fijn zijn al die voordelen als er een flink prijskaartje aan hangt? Juist. Daarom besloot Fijn Wonen een bewoner te helpen die het niet voor elkaar kreeg om binnen de energiebundel te blijven. En met succes!

Hoge energierekening

Stel je voor: zonnepanelen op het dak, van gas naar volledig elektrisch, een warmwaterpomp voor de verwarming - allerlei ontwikkelingen die helpen om je energiekosten te verlagen. Je kunt niet wachten om in jouw woning te trekken! Totdat na een tijdje blijkt dat jouw energierekening allesbehalve omlaag gaat en die van de buren wel. En dat het jou onmogelijk lijkt om nul-op-de-meter te houden. Dat overkwam een van onze bewoners.

Meten is weten

In overleg met de woningcorporatie besloten we te onderzoeken waarom het energieverbruik van deze bewoner zo hoog was. En minstens zo belangrijk: wat er moest gebeuren om het verbruik te verlagen. Met behulp van een aantal wallplugs, een soort ‘bakjes’ tussen de stekker en het stopcontact, konden we per apparaat meten wat het verbruik was. Én hoe hoog de kosten van een specifiek apparaat nou precies waren. Plots bleek dat er nogal een prijskaartje zat aan de plasma-tv die de bewoner net via Marktplaats op de kop getikt had.

Duurzame resultaten

De tv werd vervangen door een tweedehands energiezuinige ledvariant. En ook de extra koelkast in de schuur, die flink wat energie verbruikte, werd van het stroom gehaald. Kleine aanpassingen in het wooncomfort maar wel met grote gevolgen: het verbruik daalde flink. Dit is goed te zien in bijgaande grafiek. Alleen nog de gloeilampen en halogeenlampen vervangen voor ledverlichting en de bewoner leeft volledig nul-op-de-meter. En dat voel je in je portemonnee!

Terug aan het stuur

Maar veel belangrijker dan dat: de bewoner kreeg weer vertrouwen in de gerenoveerde woning. Door het verbruik inzichtelijk te maken via ons prestatiedashboard, konden we het energieverbruik flink naar beneden halen. Schiet het verbruik toch weer eens omhoog? Dan heeft de bewoner zelf de tools in handen om op tijd bij te sturen.

Altijd inzicht in jouw energieverbruik

Iedere bewoner heeft inzicht in zijn energieverbruik via zijn persoonlijke prestatiedashboard. Hierop is precies af te lezen hoeveel energie de zonnepanelen bijvoorbeeld opwekken en hoeveel energie er wordt verbruikt. Met behulp van ons prestatiedashboard helpen we bewoners bij bij het verlagen van hun energieverbruik en de bijbehorende kosten.