27-02-2020 Door Tineke Keidel

“Waarom moeilijk doen als het eenvoudiger kan?”

Eerlijk is eerlijk, het valt niet mee om alle veranderingen en ontwikkelingen in ons tijdperk bij te houden. Het ene baanbrekende idee is nog maar net gelanceerd, of de volgende innovatieve oplossing rolt alweer van de band. Maar de Proposition Developer van Fijn kan er niet genoeg van krijgen. “Het is toch te gek als iemand aan het einde van de maand plots een mooi bedrag overhoudt dankzij het concept dat jij mede ontwikkeld hebt”, vertelt David Hamoen.

Behoefte vertalen in een product

Daarmee doelt David op het prestatiedashboard dat hij samen met zijn collega’s een nieuw leven inblies. Dankzij hun persoonlijke dashboard hebben bewoners inzicht in hun stroomverbruik en in de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken. “Er was al een dashboard, maar de oude versie kon volgens bewoners een flinke upgrade gebruiken.” David besloot bij een groot aantal bewoners langs te gaan om te onderzoeken waar zij nou echt behoefte aan hadden. “En dat is eigenlijk precies wat ik doe: door middel van klantonderzoek breng ik in kaart wat een bewoner nodig heeft om dit vervolgens te vertalen naar relevante producten of diensten.”

“Dat wat een bewoner nodig heeft, vertaal ik naar
een relevant product of relevante dienst”

(Het interview gaat onder de afbeeldingen verder)

Dit is David

David Hamoen
Prestatiedashboard Fijn Wonen

Eenvoudige oplossingen voor lastige vraagstukken

Inspiratie haalt David uit grote namen als Schiphol en ING die de nieuwste technieken inzetten om het voor klanten nog makkelijker te maken. Wie had vijftien jaar geleden kunnen voorspellen dat je met je telefoon kunt afrekenen? “Het doel is uiteindelijk om processen te vereenvoudigen. In het geval van Fijn Wonen betekent dit dat ik op zoek ga naar specifieke problemen van klanten en collega’s. Zodra ik deze in kaart heb gebracht, kan ik werken aan een oplossing.” En óf David daar een flinke lading energie van krijgt. “Het mooiste van mijn werk vind ik om samen met bewoners op zoek te gaan naar een eenvoudige oplossing voor een lastig vraagstuk. Als je alleen al je energiekosten kunt verlagen door inzichtelijk te maken welke apparaten veel gebruiken, dan heb je je doel bereikt.”
 
“Hoe lang zou jij in een koud huis willen wachten totdat de kapotte warmtepomp wordt gemaakt? Precies!”

 

De bewoner als uitgangspunt

Binnenkort verschijnt er een digitaal bestelplatform zoals bol.com, maar dan voor woningen. Een baanbrekend onderdeel van fijn.com waar David een belangrijke bijdrage aan leverde. “En daar blijft het vast niet bij”, zegt David. “Ik geloof dat we nog een flinke slag kunnen slaan in onze service: bewoners nog sneller helpen en van de juiste informatie voorzien. Hoe lang zou jij in een koud huis willen wachten totdat de kapotte warmtepomp wordt gemaakt? Precies. Het voortdurend blijven denken vanuit de klant/bewoner is cruciaal voor Fijn om continue waarde toe te voegen en ook in de toekomst onderscheidend te blijven. Wat hebben onze bewoners nodig zodat ze kunnen wonen om te leven?”

David Hamoen