NieuwsInspiratieCirculair bouwen
20-7-2023Door Fijn Wonen

Op donderdag 20 juli 2023 heeft Van Wijnen als innovatieve koploper in de bouwsector het allereerste KOMO-(diensten)certificaat omtrent BRL 2840 (deel 1) ontvangen voor de ontwerpfase van het prefab woningconcept. Het certificaat werd uitgereikt door Kiwa en BouwQ. Woningcorporaties en gemeenten profiteren hier direct van: zij kunnen hierdoor vertrouwen op woningen die voldoen aan gestelde kwaliteitseisen.

 

Innovatie voor de bouwsector 

Kiwa, onafhankelijke instantie voor testen, inspecteren en certificeren, heeft samen met BouwQ, geaccrediteerd bouwinspectiebureau, het KOMO-(diensten)certificaat aan Van Wijnen toegekend vanwege de baanbrekende manier van bouwen, waarbij het ontwerp van de in dit geval Fijn Wonen-woningen wordt samengesteld in een configurator. Het certificaat staat voor de complete bouwplantoets van alle mogelijke configuraties en betekent dat er miljoenen eindconfiguraties zijn goedgekeurd. Jos Rooijakkers, algemeen directeur BouwQ:

‘’Het ontwerpen met een configurator waarbij codes worden ingebouwd om het productieproces aan te sturen, maakt dat Van Wijnen op revolutionaire wijze aan de weg timmert om een techbedrijf in de bouwindustrie te worden. Het is een eer dat wij dit certificaat, speciaal ontwikkeld voor prefab woningconcepten, als eerste aan deze bouwer mogen uitreiken.”

 

Alle bouwelementen worden op een slimme manier geconfigureerd, geëngineerd en geproduceerd, waardoor ze altijd voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, zoals in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Dit geldt voor alle elementen die in de eigen woningfabriek in Heerenveen worden geproduceerd én voor de samenwerking met comakers voor onderdelen die niet in eigen huis worden geproduceerd. De systematische ontwerpwijze leidt tot oneindige variaties die allemaal binnen de kaders van de toetsing vallen.

Het keurmerk is een essentiële stap in ons streven naar optimale kwaliteitsborging en bevestigt de consistente en aantoonbare ontwerpen van onze woningen. Een mijlpaal voor de bouwsector!
Het keurmerk is een essentiële stap in ons streven naar optimale kwaliteitsborging en bevestigt de consistente en aantoonbare ontwerpen van onze woningen. Een mijlpaal voor de bouwsector!
Hilbrand Katsma
directeur Van Wijnen Components

Meer weten over ons productieproces?

Certificaat voor productie en assemblage volgt dit najaar
Ook het tweede deel van het certificaat is in zicht. Jeroen Pos, Business Development Manager Wkb Kiwa:

‘’Voor het versnellen en industrialiseren van de bouw is het essentieel dat Kiwa een procescertificaat heeft ontwikkeld voor het ontwerp en de assemblage van het bouwconcept. Hiervoor vinden onafhankelijke audits plaats op de kwaliteit van de bouwproducent. Het voordeel is de enorme tijdbesparing in het voortraject; de vergunningaanvraag en de bouwtijd. Wij verwachten het tweede deel van het certificaat, deze omvat de assemblage, dit jaar nog uit te reiken. Van Wijnen is hiermee trendsetter. Wij rekenen erop dat meerdere conceptuele bouwers zullen kiezen voor procescertificatie.’’ 

Vertrouwen
De woningen uit de woningfabriek worden verkocht onder het merk Fijn Wonen. Deze kwalitatieve woningen behoren met prijzen vanaf 175.000 v.o.n. tot het betaalbare segment. Van Wijnen is vooralsnog de enige bouwer die het certificaat mag voeren en verstevigt daarmee de positie als marktleider van ‘betaalbaar wonen’. De zorgvuldige toetsing door zowel Kiwa als BouwQ laat zien dat het produceren van geïndustrialiseerde woningen vanuit geconditioneerde fabrieken leidt tot een hoge, aantoonbare kwaliteit. Menso Oosting, directeur Fijn Wonen, verwacht dat het keurmerk extra vertrouwen geeft aan de markt.

“We zien dat de vraag naar betaalbare woningen toeneemt. Mede daardoor heeft de sector behoefte aan bouwers die betaalbare woningen met veel variatie en een hoge kwaliteit aanbieden. Met ‘Fijn Wonen’ laten we zien hoe het wél kan. Deze certificering benadrukt dat meer kwaliteit tegen een lagere prijs wél mogelijk is. We stellen gemeenten hiermee in staat om binnen één dag de omgevingsvergunning af te geven.”

Wet Kwaliteitsborging (Wkb)

Met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die naar verwachting per 1 januari 2024 in werking treedt, wordt het voor bouwpartijen verplicht om een onafhankelijke kwaliteitsborger het bouwplan en gerealiseerde bouwwerk te laten controleren op naleving van bouwtechnische voorschriften. Het behalen van het KOMO-certificaat biedt Van Wijnen een solide basis om aantoonbaar te voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging (Wkb).

Benieuwd wat we voor jouw project kunnen betekenen?

Overhandiging van het certificaat bij het Fijn Wonen Experience Center

Hilbrand Katsma (Van Wijnen Components) ontvangt het allereerste KOMO-certificaat voor de ontwerpfase van een nieuwe generatie woningen uitgereikt door Jeroen Pos (Kiwa) en Jos Rooijakkers (BouwQ)

Van Wijnen ontvangt Kiwa certificaat van Kiwa en BouwQ
Uitreiking Kiwa certificaat voor Fijn Wonen Experience Center
Hilbrand Katsma met Kiwa certificaat