Fijn voor iedereen

Fijn samenwerken met Kees en Maaike

"Dat de woningen nu al bewoond zijn, is echt ongekend."

Hoe kunnen we binnen een woning flexibiliteit en circulariteit vinden zonder betaalbaarheid voor de klant uit het oog te verliezen?”, dat is wat projectontwikkelaars Maaike van Dal en Kees Klerks van Leystromen zich afvroegen. Het antwoord? Fijn Wonen. In opdracht van Leystromen realiseerden we in Diessen 23 sociale-huurwoningen. Maaike en Kees vertellen in onderstaand interview alles over hun ervaring met Fijn Wonen. Lees je mee?

Fijn samenwerken met Kees en Maaike

“We onderzochten vooraf waar de potentiële bewoners behoefte aan hadden. Wat een echte eye-opener was, is dat 60% van de ondervraagden duurzaamheid belangrijk vond”, vertelt Maaike van Dal van Leystromen. Iets dat volgens haar collega Kees Klerks twintig jaar geleden wel anders was. Waarom de keuze op Fijn Wonen viel toen Leystromen circulair wilde bouwen? Dat lees je in het hele interview.

Een fijn thuis in Diessen


Hoe kunnen we binnen een woning flexibiliteit en circulariteit vinden zonder betaalbaarheid voor de klant
uit het oog te verliezen?”, dat is wat projectontwikkelaars Maaike van Dal en Kees Klerks van Leystromen zich afvroegen. Het antwoord? Fijn Wonen. In opdracht van Leystromen realiseerden we in Diessen 23 sociale-huurwoningen. “Type 101, de eenlaagse woning met kap, want die hebben een leuke dorpse uitstraling én passen perfect in het bestemmingsplan.” Maaike en Kees vertellen in dit interview alles over hun ervaring met Fijn Wonen. Lees je mee?

Het was Maaike die het eerste contact met Fijn Wonen legde. Tijdens haar zwangerschapsverlof nam collega Kees voor haar waar. Maaike vertelt: “Normaal is er één projectontwikkelaar van begin tot eind betrokken, maar toen we richting de uitvoeringsfase gingen, ging ik met zwangerschapsverlof. En bij Fijn Wonen bouwen ze zo snel, dat het werk al bijna klaar was toen ik terugkwam!”

“Bij Fijn Wonen bouwen ze zo snel, dat het werk al bijna klaar was toen ik terugkwam!”

“Trots op de doorlooptijd”

“Het eerste gesprek met Fijn Wonen is nu bijna twee jaar geleden en eind vorig jaar kregen we groen licht. Dat de woningen nu al bewoond zijn, is echt ongekend. Vaak duurt zo’n proces 5 tot 7 jaar en dan volgt er nog een jaar waarin de woningen gebouwd worden.” Hoe anders was dat nu. “Ik ben zo trots op de doorlooptijd!”

Circulariteit

Maar de snelle doorlooptijd was niet de enige reden dat Leystromen bij Fijn Wonen aanklopte. “Als organisatie hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vanuit een pilot onderzochten we wat circulair bouwen voor ons als corporatie betekent en welke mogelijkheden het ons biedt. Leystromen is er in de basis voor mensen met een lager inkomen. Met betaalbaarheid in het achterhoofd keken we naar wat er op de markt is.”

Duurzaam en betaalbaar

Toen ze bij Leystromen hoorden dat Fijn Wonen een woning kan realiseren die meer dan 70% circulair is, was hun interesse gewekt. “Daarbij kun je bij Fijn Wonen snel zien welk type woning aansluit op de behoefte en het bestemmingsplan en heb je dezelfde dag nog een prijsindicatie. Dat maakt dat je ook het besluitvormingstraject snel kunt doorlopen. Je pakt eigenlijk gewoon een woning uit het schap. Je weet precies wat je krijgt en hoe duur het is. Dat is in de bouw nog niet zo gebruikelijk. Natuurlijk zitten er prijsconsequenties aan keuzes zoals wel of geen nul-op-de-meter of een uitbouw, maar ook die zijn vooraf bekend.”

"Je weet precies wat je krijgt en hoe duur het is."

Uitstraling en woongenot

“We hebben een tijd gehad dat we steeds groter en groter gingen bouwen, maar het leuke van dit type woning is de dorpse uitstraling. Daardoor is het een mooie aanvulling voor de wijk. Daarnaast hebben de woningen een functionele plattegrond, waardoor ze voor alle doelgroepen geschikt zijn.” Dat is belangrijk voor Leystromen: “Onze doelgroep bestaat uit iedereen, want wij gaan er vanuit dat de klant een woning kiest die bij hem of haar past.” En dat levert volgens Kees een mooie mix op in Diessen: “Jong en oud woont hier door elkaar.”

Ook onder sociale-huurders is duurzaamheid in trek

“We onderzochten vooraf waar de potentiële bewoners behoefte aan hadden. Wat een echte eye-opener was, is dat 60% van de ondervraagden duurzaamheid belangrijk vond”, vertelt Maaike. Kees reageert: “Dat was twintig jaar geleden wel anders!”

“Voor Fijn Wonen standaard, voor ons uniek”

Als de bewoners een paar weken in het huis wonen, is er een servicedag. “Dat is bij Fijn Wonen standaard, maar voor ons redelijk uniek. De Fijn Coach van Fijn Wonen, die ook het gezicht was op de informatiedagen en bij de oplevering, is er dan ook. Die service in combinatie met de korte lijnen en duidelijke afspraken, maakt Fijn Wonen echt een aanrader!.”

"Die service in combinatie met de korte lijnen en duidelijke afspraken, maakt Fijn Wonen echt een aanrader!.”

Bekijk de video met het interview

Video Kees en Maaike