BewonersverhalenCirculair bouwen
15-7-2021Door Marrit de Haan

Donderdag 15 juli zijn de 16 nieuwbouwwoningen aan de Nij Djipstrjitte in Grou succesvol afgeleverd aan de nieuwe bewoners. In opdracht van woningcorporatie Elkien zijn deze woningen gerealiseerd door Fijn Wonen. De bouw startte in januari en dat de nieuwe huurders nu al kunnen genieten van hun nieuwe thuis, is natuurlijk heel fijn. ‘’Ik stond versteld van het snelle bouwproces en kan niet wachten om in deze nieuwe woning te wonen!’’

Een nieuw thuis

Om plaats te maken voor dit nieuwbouwproject, moesten er 22 ‘oude’ woningen gesloopt worden. De woningen die er voor in de plaats zijn gekomen, zijn duurzame Fijn Wonen-woningen welke energiezuinig, gasloos en goed geïsoleerd zijn. In totaal zijn het 12 woningen van het 101 woningtype, deze bestaat uit één woonlaag met een kap en 4 woningen van het 201 woningtype, hierbij heeft de woning twee woonlagen met een kap. Mevrouw Rodenhuis is de trotse bewoonster van zo’n 201 woningtype en kijkt er naar uit om hier te wonen. ‘’We komen uit Leeuwarden, maar wonen al een tijd in Grou. En zo’n nieuwbouwwoning is natuurlijk een prachtige kans’’ vertelt ze enthousiast. Van ieder stukje van de bouw maakte ze een foto en zo zag ze hoe haar toekomstige woning stap voor stap steeds meer compleet werd. Nu mevrouw Rodenhuis de sleutel van haar nieuwe onderkomen heeft, gaat ze direct aan de slag met de verhuizing. ‘’We beginnen gelijk met verven en verhuizen.’’ Extra blij is ze met de hoekwoning die haar is toegewezen en wat een leuk, bijkomend feitje is: haar oude buurvrouw wordt weer haar nieuwe buurvrouw. ‘’Doordat je al iemand kent in deze buurt, voelt het wonen snel vertrouwd en weet je wat je aan elkaar hebt. Het worden vast hele gezellige jaren!’’.

 ‘’Tijdens het bouwproces heb ik gezien hoe de trap in z’n geheel in de woning geplaatst werd.
Wow, wat vond ik dat indrukwekkend, zeg!’’
Duurzaamheid op 1

Door in de woningen gebruik te maken van een warmtepomp, kunnen de toekomstige huurders besparen op hun maandelijkse, vaste lasten. Fijn Wonen-coach Ferry van Asperen heette mevrouw Rodenhuis van harte welkom in haar nieuwe woning en legde met plezier de werking van alle installaties uit. ‘’Ondanks dat onze woningen heel toegankelijk zijn, is het wel goed om te weten hoe je zo duurzaam mogelijk kunt leven om ook werkelijk de energierekening naar beneden te krijgen of zelfs op 0 te houden.’’ vertelt hij. Daarnaast voegt Irene van der Meulen, technisch adviseur dagelijks onderhoud bij Elkien daaraan toe: ‘’Duurzaamheid is iets wat zowel bij Elkien als bij Fijn Wonen hoog in het vaandel staat en daarom zijn alle opties om hier zoveel mogelijk op in te spelen wel overwogen.’’ En om aan zowel mens als dier te denken, zijn er in de daken van de woningen speciale nestpannen opgenomen voor gierzwaluwen en zijn in de kopgevels kasten ingemetseld voor de zwaluw. Als dat niet natuur inclusief is?

Bewoners in Grou
Grou
Bewoners in Grou