NieuwsCirculair bouwen
28-2-2023Door Marrit de Haan
Aan de Azaleastraat en de Geraniumstraat in Heerenveen laat woningcorporatie Accolade 24 energiezuinige, sociale huurwoningen bouwen. De woningen die er nu staan, worden gesloopt. Fijn Wonen gaat de woningen bouwen. De handtekeningen voor deze samenwerking zijn dinsdagmiddag 28 februari door beide partijen gezet als symbolische start van het project. Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de oude woningen op deze locatie in volle gang.

Nieuwbouw passend in de wijk

Er komen woningen voor één- en twee persoonshuishoudens voor terug. Deze woningen zijn verdeeld over vijf woonblokken. De uitstraling van de woningen past bij de rest van de wijk. De huizen hebben straks twee bouwlagen waarbij de eerste verdieping zich onder een schuine kap bevindt. Op de verdieping komen twee slaapkamers en een doucheruimte met tweede toilet. Ook is er een vlizotrap naar de zolder aanwezig. In de achtertuin komt een buitenberging met ruimte voor de buitenunit van de warmtepomp. Ook hebben de woningen een kleine, maar fijne voortuin en blijft de huur onder de huurtoeslaggrens.

Energiezuinig

Elze Klinkhammer, directeur-bestuurder van Accolade, over dit project: 'Deze woningen zijn een passende en mooie toevoeging aan de Bloemenbuurt in Heerenveen-Noord. We gaan comfortabele en zeer energiezuinig woningen neerzetten. De woningen worden volledig elektrisch en de nieuwbouw is helemaal van deze tijd. Zo bieden we steeds meer mensen een betaalbaar, fijn en duurzaam huis.' Menso Oosting, directeur van Fijn Wonen, vertelt over de bouw:

''De woningen komen als losse elementen uit de woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Dit zijn vloeren, wanden en gevels. Op de bouwplaats wordt dit alles in elkaar gezet. Dit gaat heel vlot. De verwachting is dat de bouw klaar is in de zomer van 2024.''

Bewoners kunnen terugkeren

Alle oud-bewoners verhuisden naar een andere huurwoning. Oud-bewoners die dat willen, mogen met voorrang terugkeren naar de nieuwbouw. Ook konden ze meedenken over de (bouw)plannen, zo organiseerde Accolade afgelopen jaar samen met Fijn Wonen een informatiebijeenkomst voor omwonenden en oud-bewoners. Tijdens deze bijeenkomst werden de voorlopige plannen en het ontwerp van de woningen besproken. Op dit moment is Accolade samen met Fijn Wonen bezig met het voorbereiden van de sloopwerkzaamheden. Half april worden de woningen gesloopt. Na de zomer wordt gestart met de bouw.

Meer informatie over dit project in de Bloemenbuurt?

In beeld

Elze Klinkhammer (directeur-bestuurder Accolade) en Menso Oosting (directeur Fijn Wonen) tijdens de ondertekening voor de bouw van 24 sociale huurwoningen van Accolade in Heerenveen. Verder in de slider zijn twee (voorlopige)  artist impressions van de woningen aan de Azaleastraat en de Geraniumstraat te zien.