NieuwsCirculair bouwen
17-12-2021Door Marrit de Haan
Met het ontsteken van de levensgrote kerstboom, de sleuteluitreiking aan één van de bewoners van een Tiny House, en het samenkomen van de buurt voor een kerstbrood en het doen van een kerstwens, werd op vrijdag 17 december 2021 de opening van woonwijk 'De Schakel' klein en intiem gevierd. De kerstboom werd versierd met de kerstwensballen die de nieuwe bewoners hadden opgehangen. Het nieuwbouwproject in de Rijswijkse wijk Te Werve bestaat uit 48 Fijn Wonen-eengezinswoningen en 8 Tiny Houses gebouwd door fabrikant Mill Homes.
 
Meer woningen voor middeninkomens en meer doorstroming
Met het realiseren van de 48 eengezinswoningen en het plaatsen van de 8 bijzondere Tiny Houses speelt het plan in op de grote woningvraag en ontstaat er een diverse, aantrekkelijke wijk. Met de gemeente Rijswijk is afgesproken om 24 woningen te verhuren aan mensen met een middeninkomen. “Extra tevreden ben ik met de middenhuur woningen want die zijn op dit moment nog heel schaars in Rijswijk. Zo slaan we twee vliegen in één klap: meer woningen voor middeninkomens en meer doorstroming wat weer goed is voor woningzoekenden in de sociale sector,” vertelt wethouder Johanna Besteman (Wonen). De woningen in De Schakel helpen starters, inwoners die willen doorstromen, maar ook ouderen die klem zitten op de woningmarkt. Besteman: “Samen zorgen we ervoor dat de woningmarkt weer in beweging komt!''
 
Fijn wonen in Te Werve
De bewoners zijn erg tevreden met hun nieuwe woning en de buurt. Het is er nu al fijn wonen. Het gelijknamige woonproduct van Van Wijnen, Fijn Wonen, realiseerde de 48 woningen in een rap tempo. “Na een intensieve samenwerking van zo’n 5 maanden, ben ik hartstikke trots op het eindresultaat wat wij als uitvoerend team neergezet hebben” vertelt Jelle Bos, projectbegeleider Fijn Wonen in Rijswijk. De realisatie van de 48 eengezinswoningen en 8 Tiny Houses van De Schakel is onderdeel van een brede aanpak om van de wijk Te Werve een fijnere wijk te maken. In het westelijk deel van Te Werve is al veel vernieuwd en verbeterd. De komende jaren gaat Rijswijk Wonen aan de slag in het oostelijk deel.

 

“Na een intensieve samenwerking van zo’n 5 maanden, ben ik hartstikke trots op het eindresultaat wat wij als uitvoerend team neergezet hebben!” 
Bewoners maken het verschil
Naast de 48 eengezinswoningen zijn ook 8 Tiny Houses geplaatst. Een Tiny House is een bijzondere woonvorm. Het gaat om kleine, volwaardige woningen met een woonoppervlakte van 25 vierkante meter, geschikt voor 1 en 2-persoonshuishoudens. Voor de verhuur zocht Rijswijk Wonen naar bewoners die zich willen inzetten voor de buurt. “Bewoners zijn in dit project echt De Schakel”, vertelt Sander Trouw, manager Vastgoed bij Rijswijk Wonen. “De bewoners gaan zelf aan de slag met de zorg voor het groen en ze bespreken met elkaar hoe je een wijk leefbaar houdt. Waar het nodig is, helpen we, maar de bewoners maken het verschil. Zo bouwen we vanaf de start met elkaar aan beter wonen.” sluit Besteman af.

Johanna en Rob hangen kerstwensen op
Kerstbrood bij foodtruck in Rijswijk
Rob en Johanna ontsteken de kerstboom
Bewoners Rijswijk hangen kerstwens in de kerstboom
Kerstwensen in Rijswijk