InterviewsNieuwsInspiratieCirculair bouwen
8-1-2023Door Marrit de Haan

Binnen een jaar een hele serie woningen ontwerpen én opleveren. Dat klinkt niet alleen razendsnel, dat is het ook. De realisatie van nieuwe woningen vereist naast ontwerpen, bouw- en woonrijp maken en bouwen namelijk ook een heel vergunningentraject. En met name dat laatste is tijdrovend en intensief. In Dijk en Waard is het toch gelukt!

Alle neuzen dezelfde kant op. Dat is misschien wel de voornaamste reden voor het slagen van woningbouwproject De Klamp aan de Krusemanlaan Noord in Heerhugowaard. “Het begon met een verzoek van de gemeente Dijk en Waard in april 2022 of er dit jaar ‘nog even’ honderd kwalitatief goede woningen gerealiseerd konden worden voor woningzoekenden. Dan kom je al snel uit bij een woningbouwer zoals Fijn Wonen waar de woningen dankzij een fabrieksmatige aanpak een veel kortere bouwtijd hebben. Doordat ook de gemeente flink vaart zette achter het vergunningentraject ging het hele proces in sneltreinvaart”, vertelt Richard Hoedjes, projectleider bij Woonstichting Langedijk. 

Woningen uit een woningfabriek

Maar, wat is fabrieksmatig bouwen precies? “Kort gezegd houdt het in dat we vloeren, binnenwanden en gevels in een woningfabriek maken. De leidingen verwerken we hier al in de vloeren en de gevels voorzien we van metselwerk”, vertelt Grico Sikkema, projectmanager bij Fijn Wonen. Ook badkamers, trappen, daken en kozijnen worden kant-en-klaar en vooraf geproduceerd. “Vervolgens zetten we al die losse elementen op de bouwlocatie in elkaar - per woning rekenen we hiervoor een dag. Daarna werken we in een maand tijd alles helemaal af. De productie vooraf, in een overdekte fabriek, zorgt ervoor dat we maximale controle hebben over het bouwproces, preciezer kunnen werken en niet gehinderd worden door slecht weer.”  Bijkomend voordeel van de fabrieksmatige bouw is dat het leidt tot minder CO2- en stikstofuitstoot en de hoeveelheid bouwafval veel minder is.

“Bovendien zijn de woningen optimaal geïsoleerd en gasloos, worden ze voorzien van een warmtepomp en krijgen ze een aansluiting voor zonnepanelen”.

Bijna energieneutraal dus. Voor Woonstichting Langedijk is die duurzaamheid van groot belang, ook met het oog op comfort voor en energiegebruik door de toekomstige huurders. “De conceptuele woningen voldoen aan de modernste kwaliteitsstandaarden en hebben een levensduur die minimaal gelijk is aan traditionele woningen”, benadrukt Hoedjes.

Nog voor de zomer van 2023

In de fabriek van Fijn Wonen zijn ze ondertussen al begonnen met bouwen. In februari starten de funderingswerkzaamheden in Heerhugowaard; de woningen worden in mei en juni in principe geplaatst en afgewerkt. “In totaal realiseert Fijn Wonen twintig eengezinswoningen voor Woonstichting Langedijk. Op dezelfde locatie bouwt Woonwaard 59 appartementen, ook met fabrieksmatige productie, maar met een andere leverancier”, vertelt Hoedjes. Nog vóór de zomer zullen er mensen wonen op een plek die nu nog braak ligt. “Zo snel bouwen kan dus wél en is ook fijn met het oog op het woningtekort. Toch is het niet altijd haalbaar. Bij de gemeente én de woonstichting hebben we hier echt prioriteit aan gegeven en ander werk op een laag pitje gezet. En dat.. dat kan niet altijd.”

Meer weten over deze razendsnelle manier van woningen realiseren?

20 woningen Heerhugowaard De Klamp
20 woningen achterzijde Heerhugowaard De Klamp