NieuwsCirculair bouwen
30-5-2023Door Marrit de Haan
Wonen Zuid en Wonen Limburg slaan de handen ineen. Beide partijen ondertekenden woensdagmiddag 31 mei het eerste spoor van de ‘Bouwstroom Limburg’. De eerste fase van deze samenwerking leidt vanaf 2024 tot maar liefst 279 betaalbare nieuwbouwwoningen in Roermond, Kerkrade, Heerlen en Roerdalen. Deze woningen worden gerealiseerd door Fijn Wonen.

Betaalbaar wonen

Zowel Wonen Zuid als Wonen Limburg had de wens om meer betaalbare woningen in de provincie Limburg te realiseren en zijn op zoek gegaan naar partijen die hen hierbij konden ondersteunen. De overeenkomst voor de eerste 279 woningen in deze bouwstroom is gesloten met Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen. ''Fijn Wonen sluit goed aan bij de opgaven van de verschillende projecten'' vertelt Ramon Testroote, bestuurder bij Wonen Zuid. ''Ook betaalbaarheid staat hoog op de agenda en samen kunnen we aan de woningvraag voldoen''. Ook Ger Peeters, bestuurder bij Wonen Limburg, is het daar mee eens. ''We moeten het samen doen en door samen te werken, blijven we betaalbare woningen bouwen voor de sociale huur. Ik ben trots op deze unieke kans en op de plannen die we met deze bouwstroom voor ogen hebben''.

Razendsnelle realisatie
Door de inzet van de woningfabriek worden de woningen als losse elementen (vloeren, wanden en gemetselde gevels) op transport naar de bouwplaats gebracht. Hier wordt in één dag een complete woning in elkaar gezet waarna deze, na 15 dagen afbouwtijd, klaar is om opgeleverd te worden. De realisatie van nieuwe wijken en buurten gaat op deze manier super snel.

Armand van Ommen, senior accountmanager voor de regio Zuid bij Fijn Wonen, voegt daaraan toe: ''Ons doel met het woonproduct Fijn Wonen is de leefomgeving voor onze (toekomstige) bewoners zo comfortabel mogelijk te maken''.
Bouwstroom
In deze tijd is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Het bouwtempo van nieuwe woningen moet omhoog en daarbij moet de betaalbaarheid van sociale huurwoningen gegarandeerd blijven. Door op te schalen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen, kunnen hier grote stappen in gezet worden. De gedachte van een bouwstroom is om de beschikbare capaciteit op de woningbouwmarkt efficiënt in te zetten en verspillingen te voorkomen.

Toekomstperspectief

De bouwstroom waar bovenstaande partijen voor getekend hebben, is een samenvoeging van een aantal projecten voor de sociale huursector die al enige tijd liepen. Het tweede spoor van deze bouwstroom volgt vanaf 2025 met meerdere, deelnemende corporaties (Maasvallei, Woonwenz, Heemwonen, Wonen Zuid en Wonen Limburg). De aanpak blijft hetzelfde, echter wordt de schaalgrootte verder opgevoerd waardoor nog meer nieuwe plaatsen, wijken en buurten worden voorzien van betaalbare, duurzame en energiezuinige nieuwbouwwoningen. 

Alle partijen willen NCB (Netwerk Conceptueel Bouwen) en Aedes bedanken voor het delen van hun kennis en ervaring en het beschikbaar stellen van hun hulpmiddelen.

De handtekeningen zijn gezet!

Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg, Ramon Testroote, bestuurder Wonen Zuid, Herman Boer, directeur projectontwikkeling Van Wijnen en Armand van Ommen, senior accountmanager Fijn Wonen (v.l.n.r.) tijdens het ondertekenmoment van de eerste fase van 'Bouwstroom Limburg'. Zij zetten hun handtekening onder de overeenkomst voor de nieuwbouw van 279 sociale huurwoningen in Roermond, Kerkrade, Heerlen en Roerdalen.

Bouwstroom Limburg
Ondertekening Bouwstroom Limburg
Ondertekening Bouwstroom Limburg

Ook aan de slag met een lokale bouwstroom? We helpen je graag!