NieuwsInspiratieCirculair bouwen
29-11-2023Door Marrit de Haan

Fijn Wonen mag zich de winnaar noemen van de Antea Group Duurzaamheid Award 2023. Ons innovatieve woonproduct draagt volgens het ingenieurs- en adviesbureau op meerdere niveaus bij aan een duurzamere en circulaire wereld. Duurzaamheidsmanager Marijke Frielink reikte de Award in de woningfabriek uit aan Fijn Wonen-directeur Menso Oosting. 

Awardwaardig

Antea Group werkt jaarlijks voor honderden organisaties en bedrijven in binnen- en buitenland. Frielink: “Vanuit onze duurzaamheidsambities willen wij onze klanten en samenwerkingspartners stimuleren én inspireren bij het verduurzamen van hun organisatie en dienstverlening. Hiervoor hebben we de jaarlijkse Duurzaamheid Award in het leven geroepen. Een prijs voor die organisatie die zich in onze ogen duurzaam onderscheidt qua vooruitstrevendheid, kennisdeling en intrinsieke motivatie. 

Revolutionair product

Met Fijn Wonen kent de Award een aansprekende winnaar. In 2014 begon Fijn Wonen als startup van bouwer Van Wijnen. “Dat je in een lastige tijd investeert in een revolutionaire, nieuwe manier van bouwen, getuigt van lef”, vindt Frielink. Inmiddels werkt Fijn Wonen in de geautomatiseerde en gerobotiseerde woningfabriek in Heerenveen toe naar 4.000 woningen per jaar. Woningen van bewezen kwaliteit, vol variatie, betaalbaar, energie- en grondstofzuinig én natuurlijk zo circulair mogelijk. “Hiermee bieden ze een oplossing voor de woningbouwopgave én zijn ze een voorbeeld voor verduurzaming van de woningbouwsector.”

Duurzame woningbouw

De Duurzaamheid Award is een mooie erkenning voor Fijn Wonen, vindt directeur Menso Oosting: “De bouw heeft een behoorlijke impact op onze aarde. Tegelijkertijd is de vraag naar nieuwbouwwoningen enorm. Met een nieuwe manier van bouwen, willen wij beide opgaven samen laten gaan. Fijn Wonen laat zien dat je, dankzij nieuwe technologie én een duurzame visie op woningbouw, de impact op de omgeving kunt verkleinen. Onder meer door zo circulair en energiezuinig mogelijk te bouwen met minder afval.”

 

Award én boom in het Antea Group-bos

Naast Fijn Wonen behoorden het SIBR-team van Rijkswaterstaat en de HVC-groep ook tot de genomineerden. Uit een stemming onder de medewerkers van Antea Group kwam Fijn Wonen met 40% van de stemmen als winnaar uit de bus. De winnaar ontvangt de Antea Group Duurzaamheid Award én krijgt een boom in het Antea Group-bos: landgoed Alvershool bij Nuenen.

Uitreiking Antea Group Duurzaamheid Award
Antea Group Duurzaamheid Award