BewonersverhalenLevensloopbestendig wonen
15-4-2021Door Marrit de Haan

Vandaag ontvingen de acht bewoners van de nieuwe Fijn Wonen-woningen aan de Ruyslaan in Doetinchem de sleutels van hun nieuwe thuis. Zij betrekken binnenkort hun woning die geschikt is voor zowel ouderen als kleine gezinnen. Het zijn woningen die met kant-en-klare elementen uit de fabriek zijn gerealiseerd in opdracht van Sité Woondiensten, een woningcorporatie uit Doetinchem. Lutgarda woonde hiervoor ook al aan de Ruyslaan en keert weer terug naar haar vertrouwde plek: “Het is best spannend dat het nu zover is. Ik heb hier echt naartoe geleefd!“.

 

Vraag naar levensloopgeschikte woningen in de wijk

Met de keuze voor levensloopgeschikte woningen komt Sité tegemoet aan de vraag van bewoners uit de buurt. Tijdens eerdere informatiebijeenkomsten gaven zij aan het belangrijk te vinden om oud te kunnen worden in de wijk in een passende woning. Bij de keuze voor Fijn Wonen is hier dan ook rekening mee gehouden. Van de acht huurders zijn er zeven 55 jaar of ouder.

 

De bouw op de voet gevolgd

Lutgarda is een van de bewoners die in 2017 mochten stemmen over de toekomst van haar woning aan de Ruyslaan. Er werd gekozen voor sloop en nieuwbouw en niet voor renovatie. Vandaag kreeg ze de sleutel van haar nieuwe woning. “Het is best spannend dat het nu zover is. Ik heb hier echt naartoe geleefd“, vertelt ze. In afwachting van haar nieuwe huis woonde ze tijdelijk met veel plezier aan de Tulpenstraat in Oosseld, maar ze volgde de bouw op de voet: “Ik ben vaak langsgegaan om te kijken hoe ver ze al waren”. Ze kijkt het meeste uit naar het samenwonen met haar nichtje en naar de ruime tuin van haar nieuwe woning, maar kan ook niet wachten om weer aan de Ruyslaan in Schöneveld te wonen.

“Het is een fijne wijk om te wonen. Het is er gezellig, de mensen zijn vriendelijk en het ligt lekker dichtbij het centrum”, besluit ze.

 

Fijn Wonen: voor ouderen en gezinnen

Aan de Ruyslaan is het allernieuwste type van de levensloopbestendige Fijn Wonen-woningen gerealiseerd. Met het volledige woonprogramma (woonkamer, keuken, toilet, badkamer en slaapkamer) op de begane grond zijn de woningen erg geschikt voor verschillende doelgroepen, waaronder ouderen. Op de eerste verdieping bevinden zich twee extra slaapkamers en op de tweede verdieping een zolder.

 

Betaalbaar, comfortabel en toekomstbestendig

Door de ‘bouwen in één dag-methode’ van Fijn Wonen, waarbij een groot deel van de woning al in de fabriek in elkaar is gezet, heeft de bouw van de woningen slechts vier maanden geduurd. ‘’Mooi om het nieuwste type van onze levensloopbestendige woningen nu in levende lijve te zien aan de Ruyslaan. De samenwerking met Sité verliep heel soepel en het resultaat, dat mag er zeker zijn’’ lacht Jan Herm Bouwhuis, accountmanager bij Fijn Wonen.

 

Een toekomstgerichte wijk

In de Doetinchemse wijk Schöneveld is er in opdracht van Sité drie jaar lang intensief onderhoud en renovatie uitgevoerd door Van Wijnen. Om tot goede plannen te komen, is veel gesproken met bewoners over hun toekomstige woonwensen. In totaal zijn ruim 250 woningen opgeknapt en energiezuinig gemaakt.

Fijn Wonen Doetinchem
Fijn Wonen Doetinchem
Fijn Wonen Doetinchem