NieuwsInspiratieCirculair bouwen
9-10-2022Door Fijn Wonen

‘’Kopers van een kant-en-klare woning uit de fabriek komen niet in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)’’ is wat de Telegraaf deze week kopte. En dat dit vragen of zelfs enige paniek oproept bij kopers, waaronder starters op de woningmarkt, is een logisch gevolg. Deze doelgroep zou daardoor noodgedwongen duurder moeten lenen en als dat geen optie is, moeten zij zich soms zelfs terugtrekken uit het nieuwbouwproject.

Hoe zit dit precies?

Het zit namelijk zo: de woningen die tegenwoordig uit een woningfabriek komen, voldoen wel aan het Bouwbesluit, maar juist omdat ze uit de fabriek komen, krijgen niet alle producenten afbouwgarantie welke nodig is voor een hypotheek met NHG. Fijn Wonen krijgt deze garantie wel terwijl ook onze woningen uit een woningfabriek komen. En zo kunnen Nederlandse banken dus wel bereid zijn om dit soort woningen te financieren, maar is de kans aanwezig dat je als koper geen NHG krijgt. Een woordvoerder van NHG zegt dat de garantie niet alleen bedoeld is voor het afbouwen, maar ook om de consument te beschermen als er na de oplevering iets mis is.

SWK

Ook verwijst de NHG o.a. naar SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen). En laat dat nu precies zijn waar we als Fijn Wonen bij aangesloten zijn en waar we veel waarde aan hechten. Niet alleen om onze eigen acties te waarborgen, maar ook om jarenlange kwaliteit en garanties aan de kopers van een Fijn Wonen-woning te bieden. Wij zijn er dan ook trots op dat we met onze kant-en-klare woningen die uit onze woningfabriek komen met SWK samenwerken. Ons woonproduct is door SWK integraal bekeken en beoordeeld, ook met de verzekeraar. Daarbij hebben we met SWK specifieke afspraken gemaakt voor ons eigen woonproduct, die niet automatisch gelden voor andere partijen. En dat SWK strenge selectienormen hanteert, is een feit. Want naast dat SWK voldoet aan het Bouwbesluit worden er ook een aantal aanvullende eisen gesteld. Zowel aan de woning (vooral prestatie-eisen gericht op installaties) als aan ons als organisatie. Hier wordt constant op geaudit en getest waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Waarborgcertificaat voor kopers

Daarnaast let SWK op zaken als vakbekwaamheid, deskundigheid, technische kwaliteit van de uitvoerders, kredietwaardigheid en nog veel meer. Pas als aan alle eisen worden voldaan, mag de woning onder de SWK-garantie worden verkocht en ontvangen onze kopers na het tekenen van de overeenkomst het waarborgcertificaat. Dankzij SWK heb je dus de garantie dat de woning altijd wordt afgebouwd en ook zorgt SWK ervoor dat wij als Fijn Wonen alle beloofde garanties daadwerkelijk nakomen. Je weet bij het kopen van een Fijn Wonen-woning dus zeker dat jouw woning aan de strenge SWK-kwaliteits-normen voldoet en wij vinden het heel prettig om op deze manier net dat extra stukje zekerheid te bieden. En dat, dat noemen wij: fijn voor iedereen!

 

Woningtype 101 - Artist Impression
Woningtype 200 - Artist Impression
Woningtype 300 - Artist Impression