InterviewsInspiratieCirculair bouwen
22-4-2022Door Marrit de Haan

Hoe kunnen we Nederland snel helpen aan voldoende, betaalbare nieuwbouwwoningen? Dat is een vraag die vandaag de dag veel gesteld wordt. Lukt dat met industrialisatie en woningfabrieken? Cobouw gaat op zoek naar antwoorden en die kunnen ze krijgen! In dit geval van Menso Oosting, directeur bij Fijn Wonen: ''Voor de duidelijkheid: industrieel, vervaardigde woningen is wat anders dan prefabwoningen. Losse dingen kopen die we op de bouw aan elkaar knutselen, dat doen we al heel lang. Industrialisatie gaat verder en gaat uit van verregaande standaardisatie, integratie en robotisering. Achter het geïndustrialiseerde product dat we verkopen, zit een wereld van Legosteentjes'' legt Oosting uit.

''Met zo weinig mogelijk Legosteentjes proberen zoveel mogelijk variatie te maken. Dát is de essentie van industrialisatie. Als je dat doet, kun je met zo min mogelijk investeringen zoveel mogelijk klantwaarde realiseren, als je ervan uit gaat dat variatie en diversiteit een bepaalde klantwaarde vertegenwoordigen.''

Nieuwsgierig naar meer? Log in op cobouw.nl en lees het gehele interview

In de woningfabriek

Bijzondere feiten over de woningfabriek

Neem bijvoorbeeld de zogenaamde ‘pizzawand’ in onze nieuwe woningfabriek in Heerenveen, waarin de tafels voor alle elementen op een temperatuur van 45 graden worden gehouden. Deze relatief hoge temperatuur is nodig zodat het beton, dat in de fabriek zelf wordt gemaakt, snel kan drogen. Achter elk vakje, dat apart omhoog kan worden getild, zit een stalen tafel. Niet normaal, toch?!