KlantverhalenCirculair bouwenFijn voor iedereen
7-9-2021Door Fijn Wonen
“Bewoners zijn heel belangrijk voor ons, daarom proberen we zoveel mogelijk tot co-producerschap te komen. Dat betekent dat we samen met bewoners kijken hoe en met welke partij we een project aanvliegen”, vertelt Bert Timmen, Programmamanager Wijken bij De Woonplaats. Zo kwam het dat de stem van de bewoners van Lage Bothof bepalend was in de keuze voor Fijn Wonen. “Ze kozen voor de uitstraling en vele keuzemogelijkheden van deze woningen. Hun stem telt bij ons echt mee.”

Nauwe samenwerking

Bert Timmen begeleidt, samen met zijn collega’s, het hele participatieproces. “Ik zorg ervoor dat alles gesmeerd verloopt en de bewoners goed geïnformeerd zijn.” Binnen project Lage Bothof in Enschede, waar De Woonplaats met Fijn Wonen 54 eengezinswoningen realiseerde, trok hij onder andere veel op met Fijn Wonen-coach Ferry. “De manier waarop Fijn Wonen naar een proces kijkt, is in mijn beleving erg goed. Er is veel overleg geweest, bijvoorbeeld over de communicatie met de bewoners.” Door corona moesten alle partijen wendbaar zijn. “Zo heeft Ferry, in plaats van een rondleiding, een video voor de bewoners gemaakt, met uitleg over hun nieuwe woning”, vertelt Bert.

De manier waarop Fijn Wonen naar een proces kijkt, is in mijn beleving erg goed. 

Een groene wijk

Net als betaalbaarheid en bewonersparticipatie, zijn verduurzaming en klimaatadaptatie belangrijke thema’s voor De Woonplaats. Laat de woningen van Fijn Wonen daar nu net goed bij passen! Niet voor niets is Lage Bothof energiezuinig én is er zichtbaar gewerkt aan het creëren van een groene wijk. De Woonplaats organiseerde bijvoorbeeld een tuinenwedstrijd om bewoners te stimuleren voor groen te kiezen. Bert: “We beoordeelden de tuinontwerpen op hoe groen en waterdoorlatend ze waren, en in hoeverre ze bijdragen aan het verminderen van hittestress. De hoofdprijs was 1000 euro en heel veel bewoners hebben meegedaan. Dat is te zien!”

Dit project heeft een eigen sfeer. Ik vind dat het qua metselwerk, gevelbeelden en diversiteit erg goed gelukt is.

 Voor De Woonplaats is duurzaamheid erg belangrijk. Het product van Fijn Wonen past hier goed bij. Zo ook de duurzame huizen in woonwijk Lage Bothof in Enschede.

Binnen afgesproken budget en tijd

De bewoners hadden binnen hun woning veel keuzemogelijkheden en werden doorlopend betrokken in het project, iets wat De Woonplaats en Fijn Wonen allebei erg belangrijk vinden. Bert licht toe: “Het mes snijdt aan twee kanten. Bewoners zijn blij met hun woning, want het is echt hún woning. We zien dat mensen daardoor omgaan met de woning alsof het hun eigendom is en er langer in blijven wonen.” Ook zelf is hij trots op de wijk: “Dit project heeft een eigen sfeer. Ik vind persoonlijk dat het qua metselwerk, gevelbeelden en diversiteit erg goed gelukt is.” En, ook niet onbelangrijk: “Het project werd binnen het budget en binnen de afgesproken tijd gehaald. En dat alles in coronatijd, heel bijzonder!”

Bert Timmen van De Woonplaats laat de woonwijk Lage Bothof zien aan de report. De bewoners zijn trots op hun wijk en dat is te zien!
Bewoonster Kate vertelt waarom het zo fijn wonen is in woonwijk Lage Bothof in Enschede

Heb je interesse of vragen?