BewonersverhalenDe Loskade
11-11-2020Door Tineke Keidel

“Comfortabel, inspirerend en een waanzinnige locatie”

Rein Swart, voorzitter van de raad van bestuur van Woningcorporatie Accolade, hecht veel waarde aan duurzaamheid en circulariteit. Zowel voor zijn huurders, als voor zijn eigen thuis. In mei 2021 verhuist hij samen met zijn vrouw Janneke naar zijn nieuwe woning, een oude school in de binnenstad van Groningen. Tot die tijd woont hij in een Fijn Wonen-woning op De Loskade om dit woonproduct zelf te ervaren. Enthousiast vertelt hij over deze, tot nu toe, zeer waardevolle ervaring, zowel privé als zakelijk.

Een droom die uitkomt

De Loskade is een pop-up wijk op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen. In deze circulaire wijk van overmorgen experimenteert Fijn Wonen met duurzame innovaties. “Het is echt een feestje om op De Loskade te mogen wonen. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van bouwen door Fijn Wonen de toekomst is. De vloerverwarming, warmtepomp, het warmteterugwinsysteem en vooral de puike isolatie maken de woning niet alleen duurzaam, maar ook bijzonder comfortabel. Bovendien zijn de woningen remontabel, waardoor ze op een andere plek kunnen worden neergezet. Een droom die uitkomt.”

Fijn Wonen zelf ervaren

“Toen ik mijn eigen huis had verkocht, wilde ik de maanden totdat we in onze nieuwe woning kunnen, graag overbruggen op De Loskade. Ik wilde zo’n woning zelf wel eens ervaren. Zowel privé als zakelijk. Tijdens ons verblijf heb ik constant onze huurders met een smalle beurs in mijn achterhoofd gehouden. De woning is goed geïsoleerd en all-electric, dat scheelt energiekosten. Huurders houden zo financieel meer over.”

Delen is het nieuwe hebben

Over zijn nieuwe woning vertelt Rein vol passie. “We hebben met vijf huishoudens, negen mensen, de oude Borgmanschool in de Hortusbuurt in Groningen gekocht. We zijn hier aan begonnen, omdat we geloven dat delen het nieuwe hebben is. De boormachine, wasmachine, logeerkamers, sauna, de gezamenlijke keuken en de tuin gaan we delen. We willen er voor elkaar zijn. Het wordt een plek van ontmoeting en het plein toegankelijk voor de buurt.” Duurzaam door te delen dus.

‘Als je iets liefhebt, wil je het niet kwijt’

“Tijdens ons verblijf op De Loskade heb ik goed gekeken naar de duurzame oplossingen en hoe we deze eventueel ook in het oude schoolgebouw kunnen toepassen. All-electric wordt lastig, maar aan goede isolatie wordt gewerkt. Ook wordt het dak voorzien van zonnepanelen. Duurzaamheid is heel belangrijk geworden. Zoals Wubbo Ockels zei: ‘Als je iets liefhebt, wil je het niet kwijt.’ Onze kinderen en kleinkinderen hebben de planeet nodig. Daarom ben ik zo gesteld op Fijn Wonen: ze zijn gericht op de toekomst. Daar is lef, innoverend vermogen en een heldere visie voor nodig.”

Genieten van De Loskade

Natuurlijk kan Rein niet wachten om in zijn nieuwe thuis te gaan wonen. Maar tot die tijd geniet hij van De Loskade. Hij vat zijn verblijf samen: “Comfortabel, inspirerend en een waanzinnige locatie.”