BewonersverhalenCirculair bouwen
11-12-2019Door Baukje van der Vlugt

“Terug naar ons vertrouwde stekkie”

“Ach nee, dit is ‘t niet hoor. Waar zijn de mensen? En het groen? Niks voor ons zo’n appartementje op vier hoog”, vertelt meneer Stoppels. Nog heel even en dan verhuizen Stoppels en zijn vrouw naar hun nieuwe plekje aan de Emmastraat in Appingedam, waar Fijn Wonen in opdracht van Woongroep Marenland 46 aardbevingsbestendige woningen realiseert. “Terug naar ons vertrouwde stekkie. Maar dan in een nieuw jasje.”

"Zolang ik mijn duifjes maar kon houden"

“Vijftig jaar. Wat ‘n tijd hè.” Hij was nog maar een jonge knaap toen hij samen met zijn kersverse vrouw een huisje huurde in Appingedam. Het werd een fijne twee-onder-een-kapwoning uit de jaren veertig. Met voor huis een mooi bloementuintje en achter genoeg ruimte voor een flink duivenhok. “Veel hadden we niet nodig, we waren met een beetje al tevreden”, knikt meneer Stoppels. Zolang ik mijn duifjes maar kon houden. Dat was het belangrijkste.”

Primeur in Appingedam

En dat is het nog steeds. Woongroep Marenland besloot in de zomer van 2019 alle huizen aan de Emmastraat te vervangen voor nieuwe gasloze, energiezuinige en aardbevingsbestendige woningen. Een goede zaak, meent Stoppels. “Alles kraakte en piepte in ons oude huis, de boel was niet goed geïsoleerd en ook al heb ik zelf nooit wat meegekregen van de aardbevingen, het is toch goed dat de woningen voorbereid zijn op de volgende schok.”

Voor het eerst maakte Fijn Wonen gebruik van Vilton-sliders, een bewezen techniek die eerder ingezet werd voor aardbevingsbestendige hoogbouw.

Ontelbare herinnering

Toch viel het nog niet mee om te zien hoe het huis waar meneer en mevrouw Stoppels hun twee kinderen grootbrachten, de woning waar lief en leed was gedeeld, de plek met ontelbare herinneringen met de grond gelijk gemaakt werd.

Eén grote troost: “Woongroep Marenland beloofde dat we weer op dezelfde plek terecht zouden komen als waar we de afgelopen halve eeuw gewoond hadden. En minstens zo belangrijk: dat mijn duivenhokken konden blijven staan.”

Fijn

Of Fijn Wonen een uitzondering wilde maken voor de hobby die meneer Stoppels al meer dan zestig jaar vol liefde uitoefent? Natúúrlijk! Er werd een hek om de hokken geplaatst en Fijn Wonen maakte in de ‘tuin’ een speciale veilige ingang die naar de duiven leidde. Iedere dag reist hij drie of vier keer per dag van hun tijdelijke appartementje in Appingedam naar zijn beesten. “Verschonen, voeren of de boel gewoon even in de gaten houden.

En ondertussen de bouwwerkzaamheden op de voet volgen, natuurlijk.” In de zomer ploften Stoppels en zijn vrouw achter de bouwhekken neer op een tuinstoel met een thermoskan koffie en wat lekkers.

Dan wachtten we lekker in het zonnetje tot onze wedstrijdduiven weer thuiskwamen uit Frankrijk of Duitsland. Zevenhonderd kilometer in een dag. Dat is toch geweldig! Ik kan uren naar die beestjes kijken.

“Een plek waar we nooit meer weg hoeven”

En de duifjes zelf? Die trokken zich niets aan van de bouwlui. De bouwlui daarentegen vonden de hobby maar wat interessant. “Dan maakten we even een praatje, hadden we het over de duiven en de woning. Alles was bespreekbaar en al mijn vragen werden beantwoord. Dat vond ik zo mooi aan Fijn Wonen.”

Stoppels en zijn vrouw kunnen niet wachten om hun duurzame en levensloopbestendige woning te betrekken. “Een plek waar we al zolang wonen en ook nooit meer weg hoeven. Daar ben ik Woongroep Marenland en Fijn Wonen heel dankbaar voor!”

Alles was bespreekbaar en al mijn vragen werden beantwoord. Dat vond ik zo mooi aan Fijn Wonen.