BewonersverhalenNul-op-de-meter
21-1-2021Door Tineke Keidel

Project van 90 Fijn Wonen-woningen officieel afgerond

21 januari jl. ging de allerlaatste woning aan De Dijkjes in Elburg in de verhuur. Hiermee zijn fase 2 en 3 van dit grote project van in totaal 90 Fijn Wonen-woningen officieel afgerond. De familie Groothand was een week daarvoor al aan de beurt. Zij namen de sleutel van hun nieuwe huurwoning in ontvangst en wij legden dit bijzondere moment vast op de gevoelige plaat.

 

Blij met de woning

‘Na 6 jaar lang in de binnenstad van Elburg te hebben gewoond, werd het tijd voor iets anders’ vertelt mevrouw Groothand. ‘Het was een oud huis met veel onderhoud en we misten een tuin, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren’. Na gereageerd te hebben op een aantal woningen in nieuwbouwplan De Dijkjes, stonden ze na de sluitingsdatum op de eerste plek. Kort daarna werden ze door Omnia Wonen gebeld met het goede nieuws, een mooie hoekwoning was aan hen toegewezen! ‘We hebben verschrikkelijk veel zin in de verhuizing, die al tot in de puntjes is voorbereid. De woning voldoet helemaal aan onze verwachtingen, alles is gloednieuw en de ruimte is perfect voor ons gezin. We zijn aan het aftellen totdat we er officieel ‘fijn’ in kunnen gaan wonen!’ sluit ze af.

 

Gasvrije en betaalbare woning

De woningen zijn zeer energiezuinig. Zo hebben de woningen zonnepanelen die gemiddeld evenveel energie opwekken als dat er verbruikt wordt voor verwarming, warm water en gemiddeld huishoudelijk verbruik. De woningen hebben dan ook géén gasaansluiting en maken geen gebruik van andere fossiele brandstoffen. Daardoor zullen de bewoners geen last hebben van stijgende energieprijzen en is de woning uitermate toekomstbestending.

 

Doorstroomexperiment

Omnia Wonen wil zo veel mogelijk huishoudens een passende woning geven. De woningcorporatie wilde in dit geval de doorstroming in Elburg bevorderen en kreeg hiervoor toestemming van de gemeente. Bij het adverteren van de nieuwbouwwoningen werd gebruik gemaakt van alternatieve toewijzingsregels. Geïnteresseerden die al een sociale huurwoning in deze gemeente bewoonden van Omnia Wonen of Uwoon, kregen voorrang voor een beter passende nieuwbouwwoning. In de eerste bouwfase van De Dijkjes, waarin 39 woningen werden verhuurd, werd deze voorrangsregel bij 19 woningen ingezet. Het resulteerde in mooie cijfers, zo vertelt Liza Hoogstraten, Data-analist Vastgoed bij Omnia Wonen:

‘Doordat huurders doorstromen naar een nieuwe woning, komt de woning die zij verlaten ook weer vrij. En daar komen ook nieuwe huurders in. Op deze manier kan Omnia Wonen met één nieuwbouwwoning meer dan één huishouden helpen. In de eerste fase werden 19 woningen met de voorrangsregel geadverteerd. En door die regel werden niet 19, maar wel 29 huishoudens aan een nieuwe woning geholpen! Dat is gemiddeld 1,53 huishoudens per nieuwbouwwoning. Als we de reguliere toewijzingsregels hadden gebruikt, zou het om 1,2 huishoudens gaan. Een flinke stijging dus!’.

De laatste woningen van het project zijn net opgeleverd. De doorstromingscijfers van fase 2 en 3 zijn op dit moment dus nog niet exact bekend. Omnia Wonen verwacht dat de cijfers ook daar (ruim) boven de 1,2 zullen uitkomen. Wel is al bekend dat in het totale project 28 woningen aan een bestaande huurder van Omnia Wonen of Uwoon zijn toegewezen en 20 via loting. De overige 42 woningen zijn op basis van inschrijfduur voorzien van een huurder. Er zijn bij dit project 20 starters aan een nieuwe woning geholpen. De exacte en volledige cijfers worden op een later moment bekend gemaakt.

 

Afronding project

Met het verhuren van de laatste woningen is nieuwbouwproject De Dijkjes voor wat de huurwoningen betreft afgerond. Alle 90 huurwoningen van Omnia Wonen binnen dit project zijn nu voorzien van (een) nieuwe bewoner(s). Woonadviseur Willem Jan Valkman van Omnia Wonen is tevreden met het resultaat: ‘We hebben 90 huishoudens aan een nieuwe en betaalbare woning geholpen. Dat is natuurlijk prachtig, want dat is waarvoor wij als organisatie bestaan. Door de alternatieve toewijzingsregels hebben wij nog veel meer mensen aan een woning kunnen helpen. Het is een mooie wijk geworden, met koop- en huurwoningen. Ik kom hier in ieder geval graag!’. Van Wijnen start binnenkort met de bouw van de derde fase met een grote variatie aan koopwoningen. Naar verwachting worden de laatste sleutels eind 2021 aan deze bewoners uitgereikt.

laatste woning de dijkjes verhuurd bewoners
bewoners met fijn coach Ferry
Dronefoto De Dijkjes