NieuwsCirculair bouwen
16-2-2021Door Marrit de Haan

Feestelijke verhuur Fijn Wonen-woningen ‘Val van Urk’ Volendam

Dinsdag 16 februari 2021 zijn de allerlaatste woningen in het project Val van Urk in Volendam op feestelijke wijze verhuurd. Wij hebben hier in totaal 12 duurzame eengezinswoningen gerealiseerd in opdracht van Stichting Woningbeheer De Vooruitgang. Het stel Evert en André zijn één van de nieuwe bewoners en namen deze dag met veel plezier de sleutel van hun nieuwe onderkomen in ontvangst. De sleutel werd hen uitgereikt door Bernard Eeltink, coördinator vastgoed bij de woningcorporatie.

Fijn Wonen in Volendam

Voor Evert en André is het praktisch een thuiswedstrijd. Zij woonden hiervoor namelijk ook al in Volendam en Evert is er zelfs geboren en getogen. Zij stonden al jaren ingeschreven als woningzoekenden en reageerden regelmatig op vrijkomende woningen. ‘’De bouw van deze nieuwe woningen begon ons op te vallen doordat ze langs de route naar de supermarkt lagen” vertelt Evert. ‘’In eerste instantie leken ons de woningen vrij klein, maar naarmate de bouw vorderde en we er steeds vaker langskwamen, hebben we toch besloten ook op deze woningen te reageren.” Nog geen week later kwam het goede nieuws dat ze uitgeloot waren voor één van de 12 woningen en daar hebben ze gewoonweg heel veel geluk mee gehad. ‘’Vanaf dat moment zijn we natuurlijk nog vaker bij de woningen gaan kijken, hebben we een kijk- en meetdag gehad en kennis gemaakt met onze nieuwe buren, in ons geval alleen maar dames met kinderen, wij zijn de enige heren’’ vertelt Evert lachend.

Dat hun nieuwe woning erg duurzaam is, ziet het stel wel zitten. ‘’We wonen nu in een appartementje uit 1974, dus alle energiezuinige opties van onze nieuwe Fijn Wonen-woning zijn al een hele vooruitgang. Daarnaast is de woning ook gasloos en zullen we dus wel even moeten wennen aan elektrisch koken’’. Nu de mannen de sleutels van hun nieuwe onderkomen hebben, beginnen ze zo snel mogelijk met het witten van de muren en het leggen van laminaat. ‘’We kunnen niet wachten om er daadwerkelijk te wonen!’’ sluiten ze af.

Duurzaamheid is de toekomst

Dat de woningen duurzaam moesten zijn, was zowel voor De Vooruitgang als voor ons niet meer dan logisch. Zo werden alle 12 woningen voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en zijn deze volledig gasloos. ‘’Al onze nieuwbouwwoningen voldoen tegenwoordig aan de nieuwe normen: gasloos en BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Richting 2025 willen we de woningen die we laten bouwen nog duurzamer ontwikkelen, zo hopen we bijvoorbeeld voor die tijd gemiddeld op een A-label qua energieverbruik te zitten, dat is ons streven!’’ vertelt Bernard Eeltink trots.

Begeleiding op maat

Ook Fijn Wonen-Coach Ferry van Asperen is blij dat er steeds meer duurzame Fijn Wonen-woningen in Nederland komen. Tijdens het bouwproces is hij het aanspreekpunt voor zowel de woningcorporatie als de nieuwe bewoners geweest en leidt hij alles in goede banen. Tijdens de officiële aflevering van de woningen geeft hij de nieuwe bewoners uitleg, advies en tips over het gebruik van de installaties en vertelt hij op welke manier zij zo efficiënt mogelijk met hun energie kunnen omgaan. ‘'Ondanks dat onze woningen heel toegankelijk zijn, is het wel goed om te weten hoe je zo duurzaam mogelijk kunt leven en hoe je invloed hebt op de energierekening” vertelt Ferry. “De bewoners ontmoeten, ze bewust maken van hun energieverbruik en uitleg geven over de werking van de installaties zodat ze écht comfortabel kunnen gaan wonen, daar haal ik mijn drive uit” sluit hij af.

In beeld