BewonersverhalenNul-op-de-meter
5-11-2019Door Baukje van der Vlugt

Bewoonster Lotte over haar fijne plek!

In 2017 startte Fijn Wonen in opdracht van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland met de aanleg van een nieuwe gasloze woonwijk. “Een project dat meteen mijn aandacht greep”, vertelt Lotte, geboren en getogen Deinummer. “Hoe ouder ik werd, hoe meer ik van ‘mijn dorp’ ging houden. Hier ben ik dicht bij de stad, dicht bij de natuur én dicht bij mijn familie.” Lotte vertelt graag meer over haar fijne plek!

"Het was het wachten meer dan waard"

“Wordt het woensdag mooi weer? Yes, dan kan ik gratis stofzuigen”, grapt Lotte Blom, bewoonster van een van de zeven nul-op-de-meter-woningen die Fijn Wonen afleverde in Deinum. “Ik word steeds bedrevener in ‘energiezuinig leven’”, vertelt ze. Zodra de zonnepanelen hun werk doen, draai ik een wasje extra. En daar zie ik helemaal niets van terug op mijn energierekening!”

In 2017 startte Fijn Wonen in opdracht van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland met de aanleg van een nieuwe gasloze woonwijk. “Een project dat meteen mijn aandacht greep”, vertelt Lotte, geboren en getogen Deinummer.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik van ‘mijn dorp’ ging houden. Hier ben ik dicht bij de stad, dicht bij de natuur én dicht bij mijn familie.

Fijn feestje

Twee jaar lang wachtte ze op het verlossende woord van de corporatie. “Uiteindelijk bleek ik nummer acht in de ranglijst.” De achtste voor zeven woningen. “Natuurlijk, dan ben je teleurgesteld”, vertelt Lotte. “Ik wist wel dat ik buiten de boot kon vallen, maar stiekem hoop je toch dat jij uitgekozen wordt.”

Enkele weken later mocht Lotte alsnog een fijn feestje vieren, toen ze toch een woning toegewezen kreeg. “Dat was zo’n mooi moment!”

Passend bij Deinum

Tijdens de bouw maakte Lotte iedere avond een wandelingetje langs de woonwijk. “En iedere keer werd de woning weer iets mooier. Langzaam ontstond míjn plekje.” Met de keuken die Lotte uitzocht, een lichte open woonkeuken en een fijne badkamer. “En helemaal passend bij mijn dorp”, voegt Lotte toe. “Op mijn gevel zitten bijvoorbeeld witte kroontjes die doen denken aan de ‘siepel’ op onze Sint Janskerk. Dat vind ik zo goed bedacht door Fijn Wonen!"

Eigenlijk is mijn woning gewoon een moderne versie van de arbeiderswoninkjes verderop.

Duurzaam en comfortabel

Een hypermoderne versie dan. Want Lotte’s woning is volledig aardgasloos, all-electric en voorzien van nieuwe energiezuinige installaties, waaronder zonnepanelen die alle benodigde energie voor de woning opwekken. “In het begin moest ik best aan die dingetjes wennen. De nieuwe manier van verwarmen bijvoorbeeld, zonder de warme straling van de kachel.” Toch zou ze niet anders willen. “Ik merk niet alleen verschil in mijn portemonnee, alles ziet er ook gewoon prachtig uit. Precies zoals ik voor ogen had. En het is zo’n fijne plek!” voegt Lotte toe. “Een plek om trots op te zijn, die het wachten meer dan waard was!”