NieuwsNul-op-de-meter
7-2-2019Door Baukje van der Vlugt

De 500e Fijn Wonen-woning is een feit

Op woensdag 6 februari vierden woningcorporatie Actium, Van Wijnen en Fijn Wonen de aflevering van dertig Nul-op-de-Meter huurwoningen in woonpark Diepstroeten in Assen. Een extra feestelijk tintje, aangezien Fijn Wonen hiermee de 500e woning afleverde!

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de nieuwe woningen, samen met bewoners, onthuld onder het genot van een goede kop snert. Verschillende genodigden en de toekomstige bewoners konden een kijkje nemen in de toekomstbestendige huurwoningen.

Nul-op-de-Meter

Nul-op-de-Meter woningen (NOM) zijn volledig aardgasloos en all-electric. Ze wekken net zoveel energie op als ze verbruiken. Dankzij zonnepanelen, warmte vanuit een warmtepomp, vloerverwarming en goede isolatie, moet de eindafrekening voor de energie uitkomen op 0 kWh, bij gemiddeld gebruik. De woningen zijn hiermee zeer toekomstbestendig, comfortabel én betaalbaar. Zelfs bewoners met een kleinere portemonnee kunnen op deze manier zeer duurzaam wonen.

Dubbel feest

Tijdens de feestelijke onthulling sprak Jan Theo van der Beek van Van Wijnen vol trots over weer een geslaagd project, op een prachtige plek in woonpark Diepstroeten. Namens Van Wijnen ontvingen de bewoners een ‘tegoedbon’ voor aanplanting van de plantsoenen achter de woningen.

Voor Fijn Wonen was het dus dubbel feest. Menso Oosting, directeur, richtte zich tot bewoners: “Het gaat ons in de eerste plaats om jullie. Dat jullie comfortabel en energiezuinig wonen en dat het betaalbaar is én blijft. De sterk stijgende gasprijzen raken jullie niet meer omdat de woningen volledig elektrisch zijn. Met het dashboard krijgen jullie inzicht in het energieverbruik, wat een handvat geeft om er bewust mee om te gaan. Ik wens jullie allen en met elkaar fijn wonen toe!”

Voor Actium is het een primeur: nog niet eerder bouwden zij sociale huurwoningen die volledig gasloos en all-electric zijn. Elles Dost, bestuurder van Actium: “Met deze woningen maken we een fijn én duurzaam huis voor iedereen mogelijk. Tegelijkertijd is het voor ons een mooie kans om nieuwe kennis op te doen. We zijn dan ook erg benieuwd naar de ervaringen van de eerste bewoners. Eén van de bewoonsters wilde na het kijk- en meetmoment zes weken geleden al in de woning blijven wonen, zo prachtig vond ze het. Een mooier compliment kun je natuurlijk niet krijgen!”

Samen werden de woningen feestelijk geopend en was de aflevering van de 500e Fijn Wonen-woning een feit!

Betaalbare en toekomstbestendige huurwoningen

De nieuwe woningen in Diepstroeten zijn gebouwd met een knipoog naar de hoevestijl van vroeger. Ze hebben een oppervlakte van ca. 84 m². De woonkamer en keuken zijn op de begane grond. De eerste verdieping heeft twee slaapkamers en een badkamer. Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats en achtertuin. De huurders van de nieuwe woning hebben inmiddels hun sleutel ontvangen en zijn druk aan het klussen. Een aantal van hen was aanwezig bij de aflevering.

Woonpark Diepstroeten: groen en idyllisch wonen

De NOM-woningen in Diepstroeten zijn onderdeel van het woonpark dat Van Wijnen ontwikkelt op het voormalige terrein van zorginstelling Vanboeijen. Van Wijnen maakt hier, gedeeltelijk in samenwerking met Fijn Wonen, een idyllisch woonpark met vierhonderd verschillende toekomstbestendige woningen in diverse prijssegmenten. De totale ontwikkeling van woonpark Diepstroeten neemt circa tien jaar in beslag.