Werken bij FijnCirculair bouwenFijn voor iedereen
8-1-2020Door Baukje van der Vlugt

“Uit cijfers kun je zoveel nuttige informatie halen”

‘Meten is weten.’ Het is zo’n uitspraak die zomaar eens op een tegeltje aan de muur bij Annalies van der Wiel zou kunnen prijken. Ze maakte zelfs van cijfers haar werk. Saai? Allesbehalve. “Met alle data die we verzamelen, kunnen we niet alleen onze bewoners helpen duurzame keuzes te maken, maar ook onze interne processen optimaliseren”, vertelt de data scientist van Fijn. “Dat is mijn doel: de cijfers echt nuttig en bruikbaar maken.”

Je kent het wel: hup, de verwarming nog even naar beneden voordat je naar bed gaat. Dat scheelt immers kosten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kost het niet veel meer om die kachel iedere ochtend weer opnieuw op te stoken? “Kijk, dat is nou zo’n vraagstuk waar ik me mee bezighoud”, vertelt Annalies.

“Het is te gek als wij een aankomende foutmelding al ontdekken en verhelpen voordat een bewoner er erg in heeft gehad”

Analyseren en optimaliseren

Hoe? “Door data uit de woningen te analyseren en vervolgens te vertalen naar behapbare en bovenal nuttige informatie.” Voor Fijn betekent dit dat ze alle data van de nul-op-de-meter-woningen onder de loep neemt en inzichtelijk maakt voor bewoner, die weer op hun gemak vanuit een luie stoel hun eigen energieverbruik kunnen bijhouden met behulp van het prestatiedashboard. “Soms vergeten mensen wel eens dat er achter dat ene tabelletje een hele reeks aan cijfers schuilt. Cijfers waar je heel veel informatie uit kunt halen! Dat vind ik zo tof!”

“Ik krijg er een kick van”

Maar ook best droog, zou je zeggen? “Mijn collega’s krijgen er misschien echt een kick van als ze een woning verkopen. Dat gevoel krijg ik als ik een bewoner kan helpen bij een vraag over de opgewekte energie van de zonnepanelen bijvoorbeeld. Of als uit de interne data blijkt dat we een proces nog veel efficiënter aan kunnen pakken en als ik uit al die honderden variabelen iets weet te pikken dat niet klopt”, legt Annalies uit. “Het is toch te gek dat wij een aankomende fout in een warmtepomp al ontdekt en verholpen hebben voordat een bewoner er zelf erg in heeft gehad!

"Data is onmisbaar"

Een toekomst waarin data net zo belangrijk zal zijn als de bakstenen van een woning. Toch zijn er nog weinig partijen zo datagedreven als Fijn Wonen. “En dat is precies waarom ik het zo mooi vind om hier te werken”, vertelt Annalies. De innovaties vliegen je hier echt om de oren.

Aan de ene kant zetten we zelf volop in op duurzaam bouwen, met circulaire, aardgasloze en all-electric woningen die binnen een dag als een soort ‘hypermodern’ en groen Ikea-bouwpakket in elkaar gezet worden. En aan de andere kant helpen we bewoners met zo duurzaam mogelijk leven. Data is daarbij onmisbaar.”

Data scienist Annalies

"Samen maken we een ontdekkingsreis"

En dan staan we nog maar aan de wieg van Fijn Wonen. “Samen maken we echt een ‘ontdekkingsreis’”, vertelt Annalies. “Zoals een nieuwe auto misschien wel duizend testritjes maakt voordat-ie op de markt wordt gebracht, zo krijgen wij bij Fijn Wonen ook alle ruimte om nieuwe tools, ideeën en concepten te testen die tot de beste oplossingen en dienstverlening leiden.

Ik ben trots dat ik deel uit mag maken van het Fijn-team. Een team dat bouwt aan de dag van morgen en overmorgen.