Werken bij FijnCirculair bouwen
16-12-2020Door Marrit de Haan

Naar een gloednieuwe woning verhuizen, moet vooral heel erg leuk zijn!

We stellen je graag voor aan onze Fijn Wonen-coaches: Daniëlle, Isabel en Ferry. Waar Daniëlle en Isabel kopers van een Fijn Wonen-woning ondersteunen, doet Ferry dit als het om huurwoningen gaat. Met z’n allen zorgen ze ervoor dat de vele informatie die op nieuwe bewoners afkomt behapbaar blijft en duidelijk is. Ook denken ze in wat voor opzicht dan ook graag met hen mee tijdens deze belangrijke maar vooral leuke gebeurtenis: een nieuwe woning!

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

‘’Als Fijn Wonen Coach ben ik het vaste aanspreekpunt voor kopers vanaf het moment dat zij een nieuwbouwwoning gekocht hebben én gedurende de gehele bouwperiode’’ begint Daniëlle. Samen met Isabel begeleidt ze kopers in het maken van de juiste keuzes en voorziet ze deze doelgroep van de nodige informatie. ‘'Als het nieuwbouwproject nog in voorbereiding is, hebben we soms al gesprekken met projectontwikkelaars en verkoopmanagers. We bespreken hoe het gehele proces eruit komt te zien, wie wat regelt en maken een contractmap met o.a. tekeningen en technische gegevens voor de toekomstige kopers.’' Als de bouw eenmaal begonnen is, moeten er natuurlijk nog tal van andere keuzes gemaakt worden bijvoorbeeld als het om de keuken of badkamer gaat. Dit hoeft echter niet vanuit een brochure gekozen te worden maar kan met eigen ogen worden bekeken tijdens twee kopersbijeenkomsten bij Bruynzeel Keukens en de badkamer showroom. Ook bewaken ze de planning en deadlines zodat alle keuzes voor de nieuwe woning voor de sluitingsdatum binnen zijn.

Kopersportaal

Tijdens deze kopersbijeenkomsten wordt er ook kennis gemaakt met het kopersportaal. Dit is een online omgeving waarmee kopers de door hun gewenste opties voor hun nieuwebouwwoning zelf kunnen kiezen. ‘’We denken graag met de kopers mee en geven ze natuurlijk bruikbare tips en tricks’' vertelt Daniëlle. “Daarnaast staan we altijd klaar om vragen van kopers te beantwoorden. Op deze manier gaat alles digitaal via een chatfunctie en dat werkt heel erg goed!’’ vult Isabel aan.

Laat de bouw beginnen!

Als de bouw van de woning daadwerkelijk is begonnen, informeren onze Fijn Wonen Coaches de kopers constant over de voortgang en wordt er een kijk- en meetmoment gepland. Op deze dag gaan ze met de kopers door de woning heen om deze vol trots te laten zien en kunnen er alvast zaken opgemeten worden. Hierna volgt de vooraflevering van de woning, om eventuele afleverpunten te minimaliseren. Tot slot, tijdens de officiële aflevering van de woning, worden de nieuwe bewoners verwelkomt met een cadeautje en de ‘Welkom in je woning’-video welke zij ontvangen. ‘’Het leukste vind ik de blijdschap van kopers’’ zegt Isabel. ‘’Want als wij blije kopers hebben, hebben wij ons werk goed gedaan!’’ Tot slot volgt er na 2 maanden nog een servicedag. Op deze dag kunnen eventuele laatste punten aan de woning en vragen behandeld worden. Op deze manier hoeven de bewoners maar één dag thuis te zijn en wordt het koopproces op een fijne manier afgesloten.

De vraagbaak bij huur

In de verhuurtak zijn er veel overeenkomsten met wat Daniëlle en Isabel doen maar ook veel verschillen. Ferry vertelt: “huurders komen over het algemeen veel later in beeld dan kopers. Huurwoningen worden immers passend toegewezen en dat gebeurt vaak zo’n 4 tot 8 weken voor de afleverdatum”. Ferry heeft in eerste instantie vooral contact met de woningcorporaties en deze corporaties onderhouden vervolgens het contact met de huurders. Pas bij de kijkmiddag, waarbij alle woningen worden opengesteld, komt het persoonlijke contact met de toekomstige bewoners om de hoek kijken. “Vanaf dat moment ben ik de vraagbaak voor huurders en corporaties en voorzie ik iedereen zoveel mogelijk van heldere informatie”, vult Ferry aan. Denk hierbij aan gebruikershandleidingen en informatie over het terug leveren van energie. Zo maken we duurzaam wonen voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk. En natuurlijk kennen we Ferry van zijn leuke vlogs! “Ik word soms zelfs herkend als ik op de bouw ben!” vertelt hij lachend.

Persoonlijk contact

Ook Ferry neemt bij de aflevering van de woningen altijd een cadeautje mee voor de nieuwe bewoners én hij voorziet iedereen van uitleg over het gebruik van de nieuwe woning. ‘'Ondanks dat onze woningen heel toegankelijk zijn, is het wel goed om te weten hoe je zo duurzaam mogelijk kunt leven om ook werkelijk de energierekening naar beneden te krijgen of zelfs op 0 te houden.’' Sommige corporaties kiezen voor een prestatiedashboard voor hun bewoners. Dit is een online tool waarbij je overzichtelijk kunt zien hoe het ervoor staat met je energie, zowel qua opwek als qua verbruik. In dit dashboard staan ook handige tips & tricks voor bewoners. ‘'Een korte uitleg van deze tool is vaak wel handig” legt Ferry uit. Het persoonlijke contact is wat Ferry het leukste vindt aan zijn vak. “De bewoners ontmoeten en ze bewust maken van hun energieverbruik en de werking van nieuwe installaties zodat ze écht comfortabel gaan wonen, daar haal ik mijn drive uit” sluit hij af.

In beeld

Fijn Wonen-coach Ferry geeft uitleg
Maak kennis met Ferry en Isabel
Fijn Wonen-coach Isabel aan het werk