KlantverhalenCirculair bouwen
10-12-2020Door Tineke Keidel

"Vanaf het eerste moment is er slagkracht getoond"

“We moesten omdenken van vraaggestuurd naar prestatiegestuurd.” Bob de Rooij van HW Wonen vertelt over de nieuwe woonwijk ‘Heeren van Rustenburg’ in Puttershoek en de 26 gerealiseerde Fijn Wonen-huurwoningen.

Omdenken naar prestatiegestuurd

Puttershoek is met ‘Heeren van Rustenburg’ een prachtige woonwijk rijker. HW Wonen was via een tender op zoek naar een ontwikkelaar die een woonwijk met huur- en koopwoningen kon realiseren die past in het straatbeeld van Puttershoek. Van Wijnen won de tender, waarna Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen, 26 nul-op-de-meter-huurwoningen realiseerde. Bob de Rooij van HW Wonen licht de vier redenen toe waarom zij kozen voor Fijn Wonen.

Afgestemd op Puttershoek

“Het ontwerp van de wijk en de woningen sprong meteen in het oog. Het voldoet aan het stedenbouwkundig plan én het laat de diversiteit in de woningen zien. Bovendien is de woningbouw afgestemd op Puttershoek”, begint Bob. “Het was een verrassing dat niet Van Wijnen maar Fijn Wonen de woningen ging realiseren. Voor ons maakte dat een groot verschil, omdat Fijn Wonen een product aanbiedt waarin de badkamer als één geheel in de woning wordt geplaatst, geproduceerd met aluminium wanden. Wij hadden als eis dat die ruimtes betegeld worden, dus moesten intern nadenken over onze ‘heilige huisjes’; de douche, het toilet en de keuken.”

“Het ontwerp van de wijk en de woningen sprong meteen in het oog. Niet alleen voldoet het aan het stedenbouwkundig plan, het laat ook de diversiteit in de woningen zien. Bovendien is de woningbouw afgestemd op Puttershoek.”

 

Prestatiegestuurd

Voor HW Wonen had dit impact op de interne processen. “Voor het overgrote deel was er een prestatiegestuurde uitvraag, behalve voor de douche, toilet en keuken. Deze ruimtes konden niet voldoen aan onze uitvraag, maar wel aan de prestaties die wij eisen van onze huurwoningen. De waterdichtheid van de douche is gewoon goed. We moesten voor deze onderdelen dus omdenken van vraaggestuurd naar prestatiegestuurd.” De aluminium wanden en kunststof kozijnen boden ook een andere uitdaging. “Er mag niet in worden geboord om bijvoorbeeld een douchescherm of een verduisterend rolgordijn in het raam op te hangen. Gelukkig biedt Fijn Wonen de optie aan door voorwaarden voor te schrijven waarmee de bewoner een douchedeur en douchescherm kan plaatsen. Om de ramen van de badkamer te blinderen is er gekozen voor HR++-geschikte folie.”

Gegarandeerde prestaties

“Bij HW Wonen ontwikkelen we alleen nog duurzame woningen. Niet alleen vanwege de energietransitie, maar ook om de woonlasten van de bewoners onder controle te houden. Om de prestaties te garanderen, betalen onze huurders de energieprestatievergoeding en betalen wij Fijn Wonen voor de prestaties, monitoring en het onderhoud van de systemen.”

Projectmanagersrol

Bob is erg tevreden over de samenwerking. “Vanaf het eerste moment is er slagkracht getoond. Het viel ons vooral op dat Fijn Wonen de 26 huurwoningen in 3,5 maand kon realiseren, omdat de gehele productie in eigen beheer wordt uitgevoerd. Bovendien hebben ze met goede voorlichting over energieprestatievergoeding en het prestatiedashboard de verantwoordelijkheid voor de bewonersbegeleiding op zich genomen. Fijn Wonen is in de projectmanagersrol gekropen en heeft ons meegenomen in het proces. We zien het project als een pilot voor het realiseren van prestatiegestuurde douche en toilet waarin we moesten omdenken en echt zijn ontzorgd.”

“Vanaf het eerste moment is er slagkracht getoond. Het viel ons vooral op dat Fijn Wonen de 26 nul-op-de-meter-woningen in 3,5 maand kon realiseren, omdat de gehele productie in eigen beheer wordt uitgevoerd.”

Vier redenen waarom HW Wonen voor Fijn Wonen koos: ontwerp, EPV, bouwtijd en organisatie. Bob de Rooij vertelt in deze video over zijn ervaringen met Fijn Wonen.

Nieuwsgierig? Klik op de foto hiernaast om de video te starten.

Bob de Rooij Puttershoek
Bob de Rooij Puttershoek
Bob de Rooij Puttershoek