De vraag naar woningen in Nederland is groot omdat het aanbod van beschikbare en vooral betaalbare woningen ver achterblijft. Het is tijd voor een nieuwe manier van bouwen. Een manier die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort. Daarom bouwt Van Wijnen een heuse woningfabriek. Een fabriek waarin we sneller, goedkoper en schoner woningen kunnen produceren: Fijn Wonen-woningen. Zowel grondgebonden woningen als appartementen komen hier vanaf medio 2022 van de lopende band. Op deze pagina lees je alle ins en outs over deze nieuwe woningfabriek welke dienst gaat doen in Heerenveen.

Feiten en cijfers over de woningfabriek

  • Productiecapaciteit: 4.000 woningen per jaar, 20 per dag
  • Vloeroppervlakte: 14.000 m2
  • Hoogte: 15 meter
  • Opdrachtgever: Van Wijnen

- Fijn Wonen-woningen werden al in een fabriek gemaakt, maar dankzij deze nieuwe fabriek kunnen we de productie opschalen naar landelijk niveau. Zo dragen we (letterlijk en figuurlijk) ons steentje bij aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

- De fabriek is bijzonder vanwege het innovatieve karakter. Denk hierbij aan meerdere kenmerken, zoals: duurzaamheid, circulariteit, ICT, robotisering en digitalisering.

- De fabriek wordt vanaf 2022 één op één aangestuurd door de klant. Dit alles gebeurt vanuit een online portaal, ofwel: 'de configurator'. Dat is uniek voor Nederland. Maar woningen bestellen kan straks ook via een van onze accountmanagers.

Woningfabriek voortgang bouw

Timelapse bouw woningfabriek

De woningnood vraagt om een transitie in de bouw. Deze manifesteert zich in de woningfabriek van Van Wijnen. Nog even en dan rollen er straks 20 Fijn Wonen-woningen per dag van de band. In deze timelapse zie je hoe de bouw vordert. Het is tijd voor een nieuwe manier van bouwen. Wij zijn er klaar voor, jij ook?  

Woningfabriek Heerenveen Hoogste Punt

Hoogste punt bereikt!

De bouw van de woningfabriek is kort na de bekendmaking ervan, in het najaar van 2020, begonnen en ligt dankzij de inzet van onze enthousiaste collega’s goed op schema. Het hoogste punt werd op 11 maart 2021 bereikt. Reden voor een feest en het hijsen van de vlag in Heerenveen. We beschouwden dit namelijk als een symbolische dag, vooral voor alle mensen die (nog steeds) een woning zoeken. Wij zetten stappen om het woningtekort met beide handen aan te pakken!

Timelapse Woningfabriek

De bouw gaat gestaag door..

De bouw van de woningfabriek gaat alsmaar door. En dat moet ook wel, als de eerste grondgebonden woningen en appartementen er vanaf 2022 uit moeten rollen. In de timelapse hiernaast zie je hoe een braakliggend terrein, op het bedrijventerrein Kanaal in Heerenveen op precies te zien, in een aantal maanden tijd al flink getransformeerd kan worden. Kijk je mee?

Van niets naar iets

Bekijk in de fotoslider hieronder hoe het bouwproces van de woningfabriek eruitziet. Hoe meer je naar rechts klikt, hoe meer je terug in de tijd gaat.

Woningfabriek_VanWijnen_voorkant_december 2021
Woningfabriek_VanWijnen_achterkant_december 2021
Top down van de woningfabriek in aanbouw
Het geraamte van de woningfabriek
Het terrein van de woningfabriek

Vragen of meer informatie?

Gerelateerde nieuwsberichten