KlantverhalenCirculair bouwenFijn voor iedereen
13-1-2020Door Laura Kuiper

Fijn samenwerken met Rob Hoogeveen van Actium

“We kunnen nog heel wat leren over duurzaamheid, hoor. Schoorvoetend gaan we door”, lacht Manager Vastgoed Rob Hoogeveen bescheiden. Maar ondertussen maakt woningcorporatie Actium flinke stappen. Sprongen, durven we zelfs te beweren. Innovatief, datagedreven, een tikkeltje gewaagd, met oog voor de bewoners en bovenal: milieubewust en toekomstbestendig.

"Wij geloven echt in het product van Fijn Wonen"

“Ons doel is mensen een thuis voor nu en voor later te bieden.” Misschien is die missie nou precies de reden waarom het zo goed werkt tussen Actium en Fijn Wonen. “Tja, misschien lijken we best een beetje op elkaar."

Fijn samenwerken met Rob Hoogeveen

“Ons doel is mensen een thuis voor nu en voor later te bieden.” Misschien is die missie nou precies de reden waarom het zo goed werkt tussen Actium en Fijn Wonen. “Tja, misschien lijken we best een beetje op elkaar.” Meer weten over deze samenwerking? Lees dan snel verder.

Een unieke werkwijze

“Kijk, hier is ons lab”, vertelt Rob, terwijl hij ons door de haast futuristische thuisbasis van Actium leidt. De talloze sticky notes met uiteenlopende kreten aan de muur in het lab herinneren aan de laatste creatieve uitbarsting. “Hier bedenken we innovatieve oplossingen voor vraagstukken over opdrachtgeverschap, samenwerking en over duurzaamheid, natuurlijk.” Want die laatste term is hot topic in het kantoor van de Drentse woningcorporatie. “Iedere woningcorporatie is tegenwoordig op zoek naar de meest duurzame en betaalbare woonoplossing. En eerlijk is eerlijk, wij zijn allesbehalve voorloper op dat gebied. Maar wat ons misschien wel uniek maakt is de manier waarop we zoeken naar die oplossing.”

“Door samen te werken, verbinding te zoeken en verschillende krachten te bundelen.”

Krachten bundelen

Hoe? “Door samen te werken, verbinding te zoeken en verschillende krachten te bundelen.” Samen met andere Drentse woningcorporaties, gemeenten, maatschappelijke instellingen, wetenschappers en een aantal aannemers ging Actium aan tafel om na te denken over duurzaamheid. “Want weet je, uiteindelijk is duurzaamheid een cruciaal thema voor ons allemaal. En het is onze gezamenlijke opdracht om tot duurzame oplossingen te komen.”

Op ontdekkingsreis met Fijn Wonen

Fijn Wonen, die ook deelnam aan het gezelschap, bood Actium zo’n duurzame oplossing. In woonpark Diepstroeten, een - als we de Drentenaren mogen geloven - waar ‘woonparadijs’ midden in het uitgestrekte esdorpenlandschap van het Drentsche Aa en vlakbij hoofdstad Assen, besloot Fijn Wonen dertig huurwoningen te bouwen. “Dat was onze eerste ervaring met nul-op-de-meter-woningen”, vertelt Rob. “En de ultieme kans om te ontdekken hoe dat nou eigenlijk ‘woont’, zo’n NOM-woning.”

“Duurzaamheid gaat veel verder dan woningen energieneutraal maken. Het gaat ook om het aanwenden van duurzame bouwmaterialen en het inzetten van duurzame bouwmethodes."

Met zorg voor onze grondstoffen

En dat was niet het enige dat Fijn Wonen een interessante partij maakte voor Actium. “Duurzaamheid gaat veel verder dan woningen energieneutraal maken. Het gaat ook om het aanwenden van duurzame bouwmaterialen en het inzetten van duurzame bouwmethodes. Onze grondstoffen raken immers langzaam op. Fijn Wonen is zo’n partij die daar enorme stappen in maakt.”

Diepstroeten Assen
Diepstroeten Assen
Diepstroeten Assen

Fijn Wonen ontzorgt

Dat resulteerde in circulaire, remontabele, kwalitatief hoogwaardige prefab-woningen die volgens Rob zomaar eens de toekomst konden hebben. “Wij geloven echt in het product van Fijn Wonen.” Een totaalproduct met alles erop en eraan. “Fijn Wonen ontzorgt. Voor iedere vraag over de EPV-regeling, de bouwtechniek, tijdsplanning of wat we uiteindelijk moesten vermelden in onze huurcontracten, namen ze uitgebreid de tijd. Zo loodsten ze ons door iedere stap van het proces. Net zoals de bewoners trouwens, die altijd welkom waren een kijkje te nemen in hun nieuwe thuis.”

Voor nu en voor later

Inmiddels zijn alle dertig woningen in Diepstroeten verhuurd. “Een project om trots op te zijn”, knikt Rob. Maar tegelijkertijd pas het begin. Opnieuw hebben Actium en Fijn Wonen de handen ineen geslagen voor een sloop/nieuwbouw-opdracht in Assen. De Drentse woningcorporatie blijft innoveren en zoeken naar duurzame oplossingen. Net zoals Fijn Wonen. “Dat is nou net het mooie: we hebben de neus dezelfde kant op. Samen bouwen we aan een thuis voor nu en later.”

Dat is fijn voor Rob. Dat is fijn voor iedereen.

Bekijk meer interviews