BewonersverhalenDe Loskade
8-12-2020Door Tineke Keidel

Hoe ervaart Arjen Hoeber zijn verblijf op De Loskade?

Voor Arjen Hoeber, manager wonen bij Woongroep Marenland, is het veiligheidsgevoel een van de belangrijkste aspecten van woonplezier. Voor Marenland heeft Fijn Wonen eerder dit jaar 46 aardbevingsbestendige woningen in Appingedam gerealiseerd. Nu laat Arjen zijn eigen thuis in het Groningse Middelstum aardbevingsbestendig maken. Door de ingrijpende aanpassingen verblijft hij tot maart 2021 in een Fijn Wonen-woning op De Loskade.

Kansen benutten

“Het huis gaat aardig op de schop. Het is een skeletbouwwoning die helemaal wordt gestript en versterkt. En dat creëerde de mogelijkheid om de woning extra te verduurzamen. Nu alles open ligt, kunnen de leidingen voor het gas eruit, de isolatie wordt verbeterd en vloerverwarming wordt aangelegd.” Kijk, dat is nog eens een kans benutten. “Verduurzamen is voor mij een belangrijk thema en vanuit Marenland kijken we goed naar de energie- en grondstoftransitie. Dat maakt het extra leuk om op De Loskade te verblijven. Helemaal in combinatie met het Suikerterrein. De toekomstgerichtheid van de ondernemers creëert een mooie dynamiek met het duurzame en circulaire karakter van De Loskade.” De Loskade is een pop-up wijk op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen. In deze circulaire wijk van overmorgen experimenteert Fijn Wonen met duurzame innovaties.

De toekomstgerichtheid van de ondernemers creëert een mooie dynamiek met het duurzame en circulaire karakter van De Loskade.

Gestoffeerd en gemeubileerd

“Wisselwoningen zijn in Groningen schaars. Dus een ‘short stay’ op De Loskade is een mooie oplossing. We huren nu tijdelijk een volledig gestoffeerde en gemeubileerde woning en hebben onze eigen inboedel in een opslag staan.” Zijn verblijf is een opmaat naar zijn vernieuwde woning. Hij doet ervaring op met duurzame oplossingen. “Het is erg fijn om dingen zoals all-electric, laagtemperatuurverwarming, goede isolatie en het warmteterugwinsysteem zelf te ervaren. Ik woon nu in het woonproduct dat wij onze bewoners aanbieden. Het heeft mij ook geholpen in de keuzes voor mijn eigen woning. Op de eerste verdieping gaan we bijvoorbeeld geen verwarmingssysteem aanleggen, omdat onze woning straks goed genoeg geïsoleerd is.”Remontabel is de toekomst

“We verblijven in een living lab, maar het blijft gewoon een mooie woning. Het verschil in gevel afwerkingen geeft de woningen een eigen identiteit. En dat op een inspirerende plek waar mensen samenkomen die in hetzelfde ‘schuitje’ zitten: het overbruggen van een periode, bijvoorbeeld door de verkoop van hun eigen woning. Wanneer ik door de corporatiebril kijk, zie ik een betaalbare woning gebaseerd op modulair bouwen. Door demografische ontwikkelingen en leegloop van gebieden, is het fijn dat deze woningen straks verplaatst kunnen worden naar gebieden waar ze dan weer nodig zijn. Fijn Wonen is een remontabel product en dat is écht de toekomst.”Tijdens mijn verblijf in de Fijn Wonen-woning moest ik wel even wennen aan het wooncomfort en de constante temperatuur. Maar ik ervaar dat vooral als heel fijn. Ik zou mijn verblijf samenvatten als vernieuwend, comfortabel en een mooie dynamiek met het Suikerterrein.